Innovaties uit verleden én toekomst in nieuwe expositie Discovery Museum

Kerkrade, 4 juli 2023 – In het kader van het 25-jarig jubileum is in Discovery Museum de nieuwe expositie “Geschiedenis van de toekomst” geopend. Deze tentoonstelling geeft niet alleen een kijkje in het verleden, maar werpt ook een blik op de toekomst. Aan de hand van een aantal objecten, die het museum in de afgelopen 25 jaar verzameld heeft voor haar collectie, wordt getoond hoe snel ontwikkelingen gaan. De getoonde objecten waren destijds heel innovatief en veraangenaamden het dagelijks leven. Welke objecten gaan dat over 25 jaar voor ons doen? Daarover speculeerden een aantal jonge ontwerpers op basis van een toekomstschets van futuroloog Christian Kromme. De ontwerpers visualiseerden mogelijke, toekomstige objecten die een tegenhanger vormen van de historische objecten uit onze collectie. Is de toekomst rooskleurig? Of kunnen we ons nog laten inspireren door het verleden?

Dagelijks leven vroeger en straks
In de tentoonstelling Geschiedenis van de toekomst zijn de historische objecten en toekomstspeculaties tegenover elkaar geplaatst. In vijf thema’s – voedsel, gezondheid, werk & vrije tijd, wonen en leren – schetsen objecten een beeld van het dagelijks leven, zowel het leven van vroeger, als dat van de komende 25 jaar.

Stofzuiger, mixer en haardroger in één
De historische objecten zijn de afgelopen 25 jaar verzameld voor de collectie van het huidige Discovery Museum en vervulden de levensbehoeften van destijds. Zo was de weckketel in de 20e eeuw in veel huishoudens te vinden en een echte uitkomst voor het langer bewaren van voedsel. De davylamp – die niet alleen licht gaf in de aardedonkere mijngangen, maar ook kon waarschuwen voor teveel mijngas en het risico op explosies verminderde – was van levensbelang voor de mijnwerkers. De komst van de stofzuiger zorgde voor een revolutie in het huishouden. In de expositie is een exemplaar te zien dat niet alleen stof kan zuigen, maar ook kan dienen als mixer, vloerwrijver en haardroger (of daar nu echt behoefte aan was, is de vraag).

Behoeftes van de toekomst?
Futuroloog Christian Kromme heeft voor de vijf themagebieden van de expositie een toekomstbeeld geschetst: hoe zou de wereld er over 25 jaar uit kunnen zien? Aan de hand van deze toekomstvisies hebben vijf ontwerpers elk voor één bepaald thema een toekomstig concept bedacht. Zo bedacht Next Nature Network hoe ons voedsel er over 25 jaar uit zou kunnen zien. Ontwerper Loes Voermans boog zich over de vraag hoe de toekomst van gezondheid zou kunnen zijn. René Verkaart van Stoere Binken Design gebruikt  kunstmatige intelligentie om een toekomstvisie te schetsen rondom het thema werk en vrije tijd. Ontwerper Marleen van Bergeijk stelt met haar project vragen over hoe ver we willen gaan in het delen van informatie op het snijvlak van gezondheid en wonen. Mariska Lamiaud schetst hoe we in de toekomst met AI op een heel andere manier kunnen gaan leren. Aan de bezoeker de vraag of zij de geschetste toekomstvisies een aantrekkelijk vooruitzicht vinden? De expositie is tot eind 2023 te bezoeken in Discovery Museum.

Tekst en fotobron