Onvergetelijke Kookclub Heerlen voor mensen met dementie bij zorgorganisatie Delphinium

Op 25 juli 2023 start de eerste Onvergetelijke Kookclub in Heerlen in locatie Coriovallum. Dankzij een samenwerking van Afdeling Parkstad van Alzheimer Nederland en zorgorganisatie Delphinium. Hier kunnen mensen met dementie én hun naaste zelf in de mooie grote keuken aan de slag om een heerlijk 3-gangen diner te bereiden om vervolgens samen te eten. Plezier, een gezellig avondje uit en het ontmoeten van lotgenoten staan centraal.


Zo lang mogelijk mee blijven doen 

Van de 290.000 mensen met dementie in Nederland woont 70% thuis. Gerjoke Wilmink, directeur bestuurder Alzheimer Nederland: “1 op de 5 mensen krijgt dementie. De diagnose is heel erg verdrietig, maar het betekent niet dat het leven direct ophoudt. Veel mensen raken in een isolement, vanuit schaamte of een gevoel op hun tenen te moeten lopen. Terwijl zo lang mogelijk meedoen en je waardevol voelen zo belangrijk is, voor ieder individu. Eenvoudigweg plezier beleven aan wat nog wél kan. Bij de Onvergetelijke Kookclub kan dat. Ieder binnen de eigen mogelijkheden en in een veilige en prettige omgeving.”

Samenwerking voor lotgenotencontact
Met de fantastische bijdrage van de Nationale Postcode Loterij van € 418.000 kunnen Alzheimer Nederland en Resto VanHarte in 3 jaar tijd op 30 locaties Onvergetelijke Kookclubs organiseren.
“De kookclubs sluiten aan bij de missie van Resto VanHarte. Wij brengen mensen met elkaar in verbinding aan de eettafel om eenzaamheid tegen te gaan. Bij de Onvergetelijke Kookclubs kunnen mensen met dementie én hun naaste lotgenoten leren kennen en samen activiteiten ondernemen. Een mooie en effectieve manier om eenzaamheid tegen te gaan,” vertelt Polle Janssens, directeur bestuurder Resto VanHarte.


Gerjoke Wilmink: “De Onvergetelijke Kookclub is geïnspireerd op Restaurant Misverstand. Daar zagen we dat dementie ingrijpend is, maar dat lotgenoten veel steun hebben aan elkaar. Het is waardevol om samen de handen uit de mouwen te steken, iets voor elkaar te krijgen en plezier te beleven. We zijn ontzettend trots dat we dit landelijk kunnen aanbieden, inmiddels op meer dan 20   locaties.”

Delphinium

Bestuurder Adriane Keulen: “Ik ben ontzettend trots dat wij samen met de Afdeling Parkstad van Alzheimer Nederland dit mooie concept gaan uitrollen in Heerlen. We organiseren elke vierde dinsdag van de maand de Onvergetelijke Kookclub Heerlen van 17.00 – 20.00 uur in onze locatie Coriovallum, Schakelweg 4 te Heerlen. Per avond kunnen 10 koppels deelnemen, ondersteund door enthousiaste vrijwilligers. Dit mooie concept past perfect in onze visie van “samen garant staan voor het bieden van warme zorg”. En samen genieten van al datgene dat nog steeds wel mogelijk is. Ondanks de ziekte van Alzheimer.”

Aanmelden? 
Marion Schmitz, bestuurslid Alzheimer Nederland, afdeling Parkstad en coördinator van de kookclub Heerlen: 

Ons bestuur is verheugd dat wij vanaf 25 juli van start gaan met de Kookclub.Heerlen. Met dank aan onze sponsoren en Delphinium. Delphinium is een kleinschalige zorgorganisatie met locaties in Heerlen, Nuth, Landgraaf en Voerendaal (www.delphinium-zorg.nl). 

Mensen met dementie en hun naaste nodigen we graag uit zich aan te melden voor een onvergetelijke avond. 

Bijdrage voor de Onvergetelijke Kookclub is € 7,50 euro per persoon per avond. Dit is inclusief een 3-gangendiner, een welkomstdrankje en koffie of thee na afloop.  Aanmelden kan via de lokale Alzheimer Nederland site onder ‘Onvergetelijke Kookclub’ of door een mail te sturen naar kookclub.heerlen@alzheimervrijwilligers.nl.

Foto en Tekst: Alzheimer Vrijwilliger