Opening moestuintjes in Heerlerheide door wethouder Marco Peters

Onlangs (woensdag 12 juli-red.) was het zover dat Heerlens wethouder Marco Peters officieel de moestuintjes, gelegen aan de Keekstraat en de Magdalenastraat, in Heerlerheide opende. Voor de Heerlense wethouder betekende zijn medewerking eigenlijk een “thuiswedstrijd” omdat hij immers afkomstig is uit Stadsdeel Heerlerheide. De wethouder toonde zich zelf heel enthousiast met dit project welke tot stand is gekomen door een samenwerking van de basisschool de Ganzerik, Simon Eurlings (de Moestuinman) en Weller. Hij gaf hiertoe dan ook aan hoe leuk het is om je zelf gekweekte aardbeien, tomaten of kruiden te proeven en dat de kinderen zo enthousiast zijn. Marco Peters: “voor hen is het een stimulans om gezonder te eten. Om ieder kind deze ervaring mee te geven is elk jaar een nieuwe groep verantwoordelijk voor de moestuin”. Een heel goede gedachtegang toch?

Nieuwe (w)Aarde

Weller werkt volgens het uitvoeringsprogramma van de Nieuwe (w)Aarde. Onder de titel de ‘Nieuwe wAarde’ gaan ze in alle Wellerwijken een gezonde, bio diverse en klimaat adaptieve leefomgeving voor mens en dier creëren. Uitgaande van de planvorming, inrichting en het waarborgen van deze openbare ruimtes die bijdraagt aan voedseleducatie, talentontwikkeling, gezonde voeding en duurzaamheid.

Bloei

Tot bloei komen. Dit is waar de basisschool de Ganzerik Heerlerheide voor staat. Kinderen krijgen hier de kans om hun kennis, vaardigheden en talenten samen met de leerkrachten optimaal te ontplooien. Bovendien is het streven dat iedereen zich inzet om gezond eten en bewegen voor kinderen gemakkelijk en aantrekkelijk te maken.

Moestuinman

Simon Eurlings (de Moestuinman) is een jonge natuurvriend die zijn baan opzegde om zijn passie te volgen. Hij vindt het namelijk erg belangrijk dat mensen, jong en oud, de natuur weer gaan omarmen en waarderen. Dit doet hij door middel van natuur- en milieueducatie met een knipoog. Alleen samen maken wij een gezonde toekomst voor onze aarde. Daar draagt de Moestuinman graag aan bij!

Simon is dit leertraject gestart met 47 kinderen van groep 5 en 6 om de kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om je eigen groenten en fruit te verbouwen en welke planten en dieren goed zijn voor de biodiversiteit. De kinderen leren vanuit de praktijk, ontdekken en ervaren dat het zaaien van een zaadje door hun aandacht, zon en water uitgroeit tot een plant. Het leert de kinderen ergens voor te zorgen. De moestuintjes zijn zo ingericht voor individuele verzorging maar ook de plek waar de vaardigheid van samenwerken wordt gestimuleerd.

Zo draagt Weller structureel bij aan de toekomst van de kinderen en laten ze onze prachtige aarde in haar waarde.

Foto’s: Mieke Offermans (Weller)

Redactie ParkstadActueel: eind/hfd redacteur Callie Steijaert