Breakdance festival The Notorious IBE viert deze zomer 25-jarig jubileum

Het culturele breakdance festival The Notorious IBE viert deze zomer zijn 25-jarig jubileum en is vandaag de dag een begrip over de hele wereld. Sinds 2007 voorziet het festival de Heerlense binnenstad van dans en muziek, maar het begon allemaal in 1998 in het poppodium Nighttown in centrum van Rotterdam.

In 1998 benaderde Nighttown Tyrone van der Meer (programmadirecteur The Notorious IBE). Het poppodium zocht naar een manier om breakdancers een platform te geven. Na enkele creatieve sessies kwam Tyrone op het idee om een tweedaags festival, verspreid over meerdere podia, te organiseren. Een festival gericht op het showcasen van alle elementen van hiphop. Het blijkt een schot in de roos. Zeven jaar lang host Nighttown het festijn, maar wanneer het poppodium in 2005 haar deuren moet sluiten is The Notorious IBE genoodzaakt op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen.

Twee jaar later vindt de organisatie de perfecte locatie in de binnenstad van Heerlen. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een driedaags, internationaal fenomeen, en met een boeiend en uiteenlopend programma, van break- tot house dance, trekt het stadsfestival liefhebbers vanuit de hele wereld.

 

Bezoekers kunnen genieten van de hip-hop culture markt, de gezellige foodcourt met uiteenlopende foodtrucks en natuurlijk van bloedstollende danswedstrijden. Zo kijken o.a. titelverdedigers Phil Wizard (CAN) en Ayumi (JP) uit naar het verdedigen van hun FUJIFILM INSTAX Undisputed Masters titel en zullen breakers en trickers tijdens de Crashfest battle opnieuw fysieke grenzen verleggen.

Olympische kanshebbers

Breakdance is inmiddels olympisch en staat tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs nieuw op het programma. Toekomstige olympiërs vanuit de hele wereld bezoeken The Notorious IBE om te battelen maar vooral om er de echte breakingcultuur te ervaren.

Het 2023 programma

Het blokkenschema van The Notorious IBE is inmiddels een begrip en het aankruisen van must-see optredens, battles, workshops en talkshows is begonnen.

De programma’s vinden plaats over zes podia: Twee grote tenten op De Bongerd, in het Theater Heerlen, op het Betaplein, in de Nieuwe Nor en op de Pancratiusstraat.

Vrijdag 4 augustus: FUJIFILM INSTAX Undisputed Masters qualifier Crew battle, Freedom City, Havaianas battle, Remember the Time, Workshops and talks, Bonnie & Clyde, Footworkerz


Zaterdag 5 augusuts: FUJIFILM INSTAX Undisputed Masters qualifier Solo Men en Solo Women, Shady Siblings waacking, Crashfest, 35+ Veterans battle, Breakdown the House, Freshology, Jamdown, Back to Nighttown, Capital Stage, Workshops and talks.

Zondag 6 augustus: FUJIFILM INSTAX Undisputed Masters Finals Crew, Solo Men en Solo Women, Top Rock battle, Street Off, Ghetto Funk, Kids Battle, Open Your Mind, Perfect Beat Challenge, All4House, Cercle Underground


Alle dagen: Foodcourt met diverse foodtrucks, hip-hop mark ten kids area

Over stichting: The Notorious IBE
The stichting The Notorious IBE is initiator en promotor van hiphop en urban dans in Nederland. Door het jaar heen zoeken zij de samenwerking met lokale-, landelijke- en internationale partners. Samen met organisatoren, communityleaders, dansers, dj’s, mc’s, creatievelingen, filmmakers en fotografen kijkt The Notorious IBE continue naar mogelijkheden hoe gezamenlijk activiteiten te realiseren. In augustus organiseert zij het jaarlijks, in Heerlen, terugkerend driedaagse festival: The Notorious IBE. Sinds 1998 is het festival één van de meest gerespecteerde urban dance events van de wereld.

Tekstbron

Fotografen: Maurice van der Meijs en Yoriyas