Foto: Peter Trompetter Fotografie

Een leeftijd van honderd jaar is een mijlpaal die burgemeester Petra Dassen van Kerkrade niet ongemerkt voorbij kon laten gaan. Daarom ging ze dinsdagmiddag 12 september naar de dagbesteding van de “Lupinenhof” om de jarige eeuweling Jan Colin te feliciteren. 

 

Jan Colin werd op 12 september 1923 geboren en is opgegroeid in Roosendaal. In 1938 verhuisde hij voorgoed naar de gemeente Kerkrade om in Terwinselen in de Staatsmijn Wilhelmina te gaan werken. Daar heeft hij tot de sluiting van 1969 als houwer gewerkt.  

 

In 1948 leerde hij zijn echtgenote Geesje Jansen (1926-2010) kennen. Het was liefde op het eerste gezicht en in 1950 werd besloten om te trouwen. Ze kregen zes kinderen (waaronder een tweeling) en de familie groeide uit met 20 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen. 

 

Na een aantal verhuizingen woont Jan Colin inmiddels in de Lupinestraat. Daar woont hij met de ondersteuning van een mantelzorg nog steeds zelfstandig. Na het overlijden van zijn vrouw Geesje met wie hij zestig jaar getrouwd was, maakt hij vier keer per week gebruik van de van de gezelligheid van de dagbesteding “Lupinehof”. 

 

Jan Colin was een gedreven muzikant. Het bespelen van de trompet was zijn lust en leven. Hij heeft vele jaren in de orkesten The Hobbyboys en Des Amis gespeeld op bruiloften en andere feesten. Daarnaast is hij sinds 1948 lid van schutterij St.-Sebastianus. Tot 1966 van Schutterij St.-Sebastianus Spekholzerheide en vervolgens maakt hij deel uit als schutterskoning (in 1962), trompettist en erelid van de Stadsschutterij St.-Sebastianus Heerlen. Vermeldingswaardig is dat Jan Colin al 80 jaar op een professionele wijze mondharmonica speelt. Het houdt hem vitaal. 

 

Als hij de dagbesteding bezoekt, verblijdt Jan Colin geregeld de mede-bezoekers met zijn mondharmonicamuziek. Op zijn verjaardagsfeest werd hij uitgenodigd om een deuntje op zijn mondharmonica te spelen. Even later is zaal van het ontmoetingscentrum gevuld met de prachtige klanken van het kleine instrument. Daarmee bewijst de krasse 100-jarige dat hij nog over krachtige longen beschikt. 

 

Een geheim recept heeft de honderdjarige niet. “Blijf gewoon doorgaan met ademen”, zegt hij gekscherend. Zijn dochter gaat verder in het gesprek en laat weten dat haar vader altijd positief in het leven staat, vol met humor. Hij is ook nog zeer scherp van geest.

Foto: Peter Trompetter Fotografie

GamesGames