watermolen klooster Wittem

Op zondag 1 oktober – Limburgse Molendag – is de watermolen van Klooster te bezichtigen, een molen die speciaal op deze dag daadwerkelijk in bedrijf is (met dank aan het Waterschap).

Misschien denkt u: een molen in Klooster Wittem? Ja, die is er. Hij krijgt water van de ‘molentak’ van de Sinselbeek, een gegraven zijstroom van de beek die onder de tuin van het klooster door stroomt naar een watermolen verderop op de Wittemer Allee.
De molen onder de kloostertuin diende vele jaren om grondwater op te pompen, ten behoeve van de watervoorziening in het klooster. Toen het klooster werd aangesloten op de waterleiding, enkele tientallen jaren geleden, was de molen niet meer nodig en raakte in verval. Maar een groepje vrijwilligers heeft hem gerenoveerd en houdt hem sindsdien in conditie. Als er water stroomt door de molentak (hiervoor moet het Waterschap zorgen), dan kan de molen draaien en energie leveren.

Op 1 oktober zijn de molen-vrijwilligers van 10.00 tot 16.00 uur aanwezig om uitleg te geven. Via het pelgrimsoord van Klooster Wittem kunt u de tuin in lopen, naar de watermolen. Toegang gratis.

Foto en Tekst: Klooster Wittem