14 & 15 OKT: Tussen scherf en schatdagen in het Thermenmuseum en Limburgs museum

Thermen museum

Is het een scherf, of een schat? Schuif aan tafel bij een archeoloog en laat uw vondst verklaren!

Op 14 en 15 oktober, van 11.00 tot 16.00 uur, worden de ‘Tussen scherf en schatdagen’ gehouden. Deze vindt op zaterdag 14 oktober plaats in het Thermenmuseum in Heerlen en op zondag 15 oktober in het Limburgs Museum in Venlo. Een team van archeologen en specialisten zit klaar om uw vondsten gratis en grondig te onderzoeken. Ook bezoekers zonder vondsten zijn van harte welkom op deze dagen – om een kijkje te nemen in de wereld van de archeologie en om mee te luisteren naar de wetenschap achter de vondsten. Iedereen is van harte welkom!

Thermen museum

Scherf of schat?
Zelfs een minuscule bodemvondst kan een groots en meeslepend geschiedenisverhaal vertellen. De ‘Tussen scherf en schat’-archeologen vertellen het verhaal achter de gevonden voorwerpen. Zij geven geen waardebepaling in geld. Wel geven de archeologen antwoord op de vraag hoe oud een vondst is en of het een bijzondere vondst betreft.

Het publiek kan alle mogelijk Romeinse vondsten meebrengen. Iedereen met een voorwerp kan bij een archeoloog aan tafel aanschuiven. Er zijn diverse materiaalspecialisten aanwezig, zoals specialisten in aardewerk, munten en in algemeen Romeins werk.

Limburgse bescheidenheid
“Limburg heeft enorm veel te bieden qua geschiedenis en archeologie. Wellicht is het een Limburgs trekje, maar hier doen de meeste inwoners echt te bescheiden over. Met de ‘tussen scherf en schatdagen’, willen wij mensen actief te betrekken bij de archeologische rijkdom in onze regio en zo het bewustzijn hiervan te vergroten,” aldus de Heerlense wethouder cultureel erfgoed, Jordy Clemens.

Thermen museum
Organisatie
De organisatie van deze dagen is in handen van het Limburgs Museum in Venlo en het Thermenmuseum in Heerlen, in samenwerking met de sectie archeologie van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG), het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en PAN Amsterdam. De ‘Tussen Scherf en Schatdagen’ in het Thermenmuseum en Limburgs Museum maken deel uit van het project over Romeinse villa’s in Limburg, een samenwerking tussen het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het Limburgs Museum in Venlo en het Thermenmuseum in Heerlen en bestaat uit onder andere onderzoek, publieksactiviteiten en vanaf 2024 een reizende tentoonstelling.

De ‘Tussen scherf en schatdagen’ worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds.

Foto en Tekst: Thermenmuseum Heerlen