Foto: G. Poels

Gratis activiteiten in meer dan 45 molens op zondag 1 oktober in heel Limburg.

Op zondag 1 oktober van 11.00 tot 16.00 uur is het Limburgse Molendag. Dé kans om de molens en molenaars in Limburg in actie te zien. Maar liefst 45 molens zijn die dag gratis te bezoeken. Jong en oud kan ontdekken hoe een molen werkt. Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg. Daarnaast zijn er op diverse plekken demonstraties en molenrijke wandel- en fietsroutes. Ook wordt er volop graan gemalen en soms zelfs ter plekke verwerkt tot allerlei lekkernijen. Alle geopende molens en activiteiten staan op www.limburgsemolens.nl.

Wind- én watermolens

Dankzij het oktoberweer is er tijdens de Limburgse Molendag meestal genoeg wind om de windmolens flink te laten draaien. Maar ook watermolens zijn deze dag geopend voor publiek. Alle molens zijn natuurlijk een bezoekje waard, maar een tip is de opening van het heringerichte molenterrein van de Friedesse Molen in Neer die je kan verkennen met een prachtige wandeltocht. Daarnaast viert De Leumolen haar 250ste verjaardag met allerlei activiteiten. De molen draait, er worden rondleidingen gegeven, in de boomgaard zijn er kraampjes van o.a. Staatsbosbeheer en je kunt genieten van heerlijke streekproducten. Ook worden bij veel molens pannenkoeken, vlaaien, broden en pizza’s gebakken en op molen de Windlust in Roeven wordt walnotenolie geslagen. Op zoek naar muzikaal vermaak? Koren klinken op de molen in Merselo en op de Houthuizermolen in Lottum treedt een muziekgezelschap op.

Foto: Bob Luijks

Organisatie

De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars afdeling Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.

Foto en Tekst: Huis voor de Kunsten Limburg