Duik in de Diepten van de Mijnbouwgeschiedenis: Unieke Foto-Expositie Coal Mine ReCycling

Nederlands Mijn Museum

Op vrijdag 13 oktober vindt de besloten opening plaats van de foto-expositie Coal Mine ReCycling van fotograaf Leo van der Kleij in het Mijnmonument Oranje-Nassau I, Mijnmuseumpad 2, Heerlen. Coal Mine ReCycling is een rondreizende expositie met beelden uit mijngebieden van West-Europa en Japan. Leo van der Kleij Sinds 1977 fotografeert Leo van der Kleij in de voormalige mijngebieden van West Europa, en vanaf 1997 ook in Japan.

Zijn interesse voor de mijnbouw ontstond tijdens het logeren bij familie in Nederlands Limburg. Het dagelijks leven tegen de historische achtergrond van de mijnindustrie en de veranderingen in de loop der tijd vormen de onderwerpen die hij fotografeerde tijdens tientallen fiets- en wandeltochten. Coal Mine ReCycling De expositie is opgebouwd in vijf thema’s. Binnen het thema Starting Up 1977 – 1979 zijn foto’s van overgebleven restanten van mijnen in Nederlands Limburg te zien. Coal Mine Cycling 1993 – 2000 toont foto’s gemaakt tijdens een fietsreis van Den Haag naar Spanje, en hernieuwde bezoeken aan het Ruhrgebied en Nederlands en Belgisch Limburg.

Tijdens reizen naar Japan kwamen de foto’s uit Coal Japan 1997 – 2014 tot stand. Binnen Coal Mine Walking 2006 -2015 ligt de nadruk op ontmoetingen met bewoners van diverse oud-mijnstreken, met oud-mijnwerkers en andere betrokkenen. De foto’s van Coal Mine ReCycling 2018 – 2021 gaan in op het hergebruik van industriegebouwen. Het gaat hier ook om de laatste mijnsluiting in het Ruhrgebied, de vernieuwingen in de gebouwde omgeving en de sociale activiteiten op vroeger mijnterrein.

Publiek kan de expositie bezichtigen tijdens een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum op de momenten dat het Mijnmonument geopend is. Dit is tijdens de periode herfstvakantie regio Midden/Zuid van 14 oktober tot en met 22 oktober 2023 van 12.00 – 17.00 uur, en tijdens de laatste twee Open Schacht weekenden van 2023 op 4 en 5 november en 2 en 3 december 2023 van 10.00 – 17.00 uur. Een combinatieticket voor het Nederlands Mijnmuseum en het Mijnmonument kost €15,-. Toegang tot 18 jaar is gratis. Het Mijnmonument is deels toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Foto en Tekst: Nederlands Mijnmuseum