Heerlerheide e.o. wacht indrukwekkend Marketenstertreffen Deelname van 118 deelneemsters uit Belgisch- en Nederlands Limburg

Heerlerheide

Komende zondag 5 november vormt het Corneliushuis in Cultuur Centrum Corneliushuis de locatie in Heerlerheide (Heerlen) waar een geweldig en indrukwekkend evenement zal gaan plaats vinden. Het betreft dan de beleving van het onvervalste Marketenstertreffen 2023 van de OLS Federatie onder organisatie van het dames comité van de Kon. Schutterij St Sebastiaan Heerlerheide. Zij zijn immers nu ook de grote initiators van genoemd evenement.
Schutterij st sebastiaan
Op zondag 18 november 2012 vond, eveneens onder hun supervisie, de organisatie plaats van destijds het 22e Marketenstertreffen. De naar Limburgse traditie toen ook al plaatsvindende H. Mis in de St Corneliuskerk werd opgedragen door hoofdcelebrant Vicaris Mgr. R.H.M. Maessen bijgestaan door de concelebranten pastoor V.Mc Mahon (L.C) en kapelaan C.Kuss. In 2022 werd dit treffen  op 6 november georganiseerd door de Marketensters van het Kon. Schuttersgilde St. Lambertus Helden. Naar we van Martine Geraeds-Hazen, bestuurslid en ook Marketenster van de Kon. Schutterij St. Sebastiaan, vernemen zullen maar liefst 118 marketentsters, uit heel Belgisch-en Nederlands Limburg, in Heerlerheide hun medewerking verlenen om er een fantastische mooie dag van maken. Geweldig toch.

Intro en ook op verzoek: voor alle belangstellenden die, inzake de betekenis over de benaming/functie Marketenster meer willen weten meent de redactie van ParkstadActueel er goed aan te doen om in dit artikel hierover, mede dank zij de bron Wikipedia/Marketentster, enige informatie te verstrekken.

Heerlerheide                                                                     

De Marketenster( ook: marketenzer, zoetelaar of zoetelaarster) was een vrouw die een leger volgde en gerechtigd was aan de soldaten waren te verkopen zoals drank, voedsel en kleine benodigdheden voor het dagelijks leven. Drank verkochten marketentsters uit het typische marketentstervaatje dat ze op de heup droegen. In veel gevallen was de marketentster getrouwd met een militair beneden de rang van onderofficier. In kampen en kazernes dreven ze vaak een soort café. Het leger kende toentertijd nog geen eigen kantinedienst. In de permanente kazernes van de staande legers van de latere negentiende eeuw dreven de marketentsters de soldatenkantine en verrichtten soms ook werkzaamheden als het wassen en onderhouden van de kleding van de soldaten.

Heerlerheide

In de negentiende eeuw werd in het Nederlandse leger de functie van marketentster aan strikte regels gebonden. Zo werd onder andere bepaald dat de marketentster getrouwd moest zijn met een lid van het onderdeel. Ook werd vastgelegd wat zij mocht verkopen en tegen welke prijs. Naast een uniform dat een sterke gelijkenis vertoonde met dat van haar eenheid, kreeg de marketentster ook een penning waarop haar naam en het legeronderdeel was vermeld. Het Nederlandse leger kende nog tot in de twintigste eeuw marketentsters. Daarna werd hun functie overgenomen door de kantinedienst. De Koninklijke Landmacht maakt bij ceremoniële gelegenheden nog gebruik van marketentsters.
Sinds 1973 hebben de Nederlands-Limburgse en Gelderse schutterijen weer officiële marketentsters in uniform, die ook aan wedstrijden deelnemen.

Sinds 1995 mochten vrouwen lid worden van Schutterij St Sebastiaan Heerlerheide en vanaf 1998 heeft genoemde schutterij Marketentsters. Er is in 1998 gestart met 2 marketentsters en door de jaren heen is deze groep uitgebouwd tot 8 geüniformeerde marketentsters, te weten: Christie Augustus, Manon Augustus, Corrine Bartels, Rita Nievelstein, Jackie van Wijk, Laurence Vrolings, Marie-José van Cleef en Martine Gerards-Hazen. Wel nog Marketenster, maar door (medische) omstandigheden niet geüniformeerd: Wilma Habets.

Heerlerheide
Dagprogramma in Heerlerheide op 5 november 2023

Het 31ste Marketenstertreffen te houden in Heerlerheide zal op zondag 5 november van start gaan vanuit het schutterslokaal van de Kon. Schutterij St Sebastiaan en wel Cafe-Zaal D’r Bok en zoals bekend gelegen aan de gelijknamige Bokstraat 53. De schutterij begeleid vervolgens alle Marketentsters en hun partners in optocht naar de aan de Kerkstraat gelegen St. Corneliuskerk.                                                                                                                            Daar zal aansluitend om 11.00 uur, zoals gebruikelijk, de traditionele heilige mis, opgedragen door pastoor Janssen plaats vinden. Ook zal Don Petro op zijn trompet spelen. Uiteraard is iedereen van harte welkom om deze viering bij te wonen. 

Na de heilige mis volgt een korte rondgang over Heerlerheide. Vervolgens zal de schutterij de Marketentsters naar het Corneliushuis begeleiden. In het Corneliushuis worden de marketentsters een feestelijk programma aangeboden met eten en diverse artiesten. Voor de mannen wordt overigens een separaat programma aangeboden in het schutterslokaal   Café-Zaal D’r Bok.

Aan het einde van de dag wordt bekend wie in 2024 het marketentstertreffen mag organiseren. Overigens bestaat volgend jaar 2024 de Kon. Schutterij St Sebastiaan Heerlerheide maar liefst al 175 jaar. De meeste daarvan waren zonder vrouwen, maar de vrouwen hebben ervoor gezorgd dat ze niet meer weg te denken zijn uit deze sympathieke en voortvarende schutterij van “Ghen Hei”. Het komende Marketenstertreffen zal hier zeker een terecht bewijs voor zijn.

Foto’s:  Archieffoto’s Kon. Schutterij St Sebastiaan en Lieske Leunissen Heerlerheide

Redactie ParkstadActueel: hfd/eind redacteur Callie Steijaert