De Kinderboekenweek heeft basisschool De Langeberg, de Vrije Akademie Parkstad en Huize Louise samengebracht voor een uniek kunstproject met het thema ‘Bij mij Thuis’.

Langeberg

Dit project, dat heeft plaatsgevonden nét in de weken voor de herfstvakantie bracht kinderen, kunstenaars, ouders, de buurt en oudere bewoners samen om een kartonnen huis om te toveren tot een levendig kunstwerk.

Het project begon met kunstenaar Maddy Schaeks (Vrije Akademie Parkstad) die een leeg kartonnen huis bouwde in de speelzaal van de basisschool. Vervolgens kregen alle groepen van de school speciaal ontwikkelde opdrachten van de Vrije Akademie Parkstad om het huis aan te kleden met hun eigen kunstwerken. De kinderen werden aangemoedigd om hun creativiteit de vrije loop te laten en gebruik te maken van verschillende materialen en technieken.

De groepen 1 t/m 3 hebben een dans geleerd, de groepen 4 t/m 6 zijn aan de slag gegaan met een beeldende opdracht; de Handstad. Aan iedere vinger een gebouw, een ander thuis, een ander huis. Groepen 7 en 8 hebben hun eigen lichamen gebruikt om een Langeberg eiland te maken. Maar ook de buurtbewoners, ouders en grootouders hebben bijgedragen aan het project. Er zijn prachtige gedichten en kunstwerken afgeleverd die een plekje in het huis hebben gekregen.

Een speciale samenwerking is ontstaan met Huize Louise van zorggroep Cicero. Een groepje van 8 ouderen heeft een “Bij mij Thuis’ knutselmoment gehad.De kinderen van groep 5 met juf Shania hebben de kunstwerken in ontvangst mogen nemen bij Huize Louise.

Gedurende enkele weken werkten de leerlingen aan hun kunstwerken. Ze werden begeleid en geïnspireerd om hun ideeën tot leven te brengen en hun eigen stempel op het huis te drukken. Het resultaat is een kleurrijk en levendig geheel dat de verbeelding van de kinderen weerspiegelt.

Om het project op een feestelijke manier af te sluiten, werd er een grootse onthulling van het huis georganiseerd. Ouders en andere geïnteresseerden waren van harte welkom om het kunstwerk te bewonderen en de creativiteit van de kinderen te ervaren. Het is een unieke gelegenheid geweest om de verbinding tussen generaties te versterken en de kracht van kunst als middel voor expressie en samenwerking te vieren.

Het project is een prachtig voorbeeld van hoe kunst, kunsteducatie en participatie kunnen samenkomen om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren en gemeenschappen te versterken. Het laat zien hoe een eenvoudig idee kan uitgroeien tot een inspirerend en betekenisvol project. Dit was uiteraard niet mogelijk geweest zonder de enthousiaste inzet van de Interne Cultuur Coördinatoren van Basisschool de Langeberg; juf Shania en juf Yvette!

Foto en Tekst: Vrije Akademie Parkstad