Sporting Heerlen was na 10 gespeelde wedstrijden nog als enige ploeg ongeslagen in de 3de klasse A. In de stadsderby wilde zij deze sterke reeks graag een goed vervolg geven om met een goed gevoel de winterstop in te gaan. Weltania bleek de laatste weken echter moeilijk te kloppen. Zij wonnen 3 van de laatste 4 wedstrijden en waren echt niet van plan Sporting Heerlen de punten cadeau te doen.

Gezapige eerste helft eindigt doelpuntloos

Net als vorige week begon Sporting Heerlen weer wat slap aan de wedstrijd. Er werden overal op het veld duels verloren en het leek bij vlagen wel alsof de ploeg zonder middenveld speelde. Dit resulteerde dan ook in de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg na ongeveer een kwartier gespeeld te hebben. Vanuit een voorzet kreeg Max Conemans een opgelegde kans bij de tweede paal, maar hij kon de bal niet genoeg kracht meegeven en testte hiermee doelman Mik Dohmen dus niet echt. Sporting Heerlen kwam hierna iets beter in de wedstrijd en zij dwongen hiermee dan ook wat mogelijkheden af. Zo werd Yorick Krul van dichtbij gevaarlijk na een halfuur, maar Weltania-doelman Jannik Quaedvlieg was goed bij de les en pareerde zijn inzet. Vijf minuten voor de thee werd Sporting Heerlen nog een keer gevaarlijk. Verdediger Youp van Wijk schoof goed in en besloot het doel maar eens onder vuur te nemen. Doelman Quaedvlieg moest zijn inzet lossen en Amir Skraoui was er als de kippen bij om de rebound binnen te werken, ware het niet dat hij de bal niet goed raakte en de bal via de deklat over het doel verdween.

Sporting Heerlen geeft voorsprong weg in slotfase

Na weer een ietwat slap begin in de tweede helft werd dan rond de 60ste minuut eindelijk de ban gebroken. Makram Bouchaara besloot namens Sporting Heerlen maar eens uit te halen van een meter of 20. Zijn schot spatte uiteen op de lat en ditmaal was de rebound van dichtbij, weliswaar in twee instanties, wel aan Amir Skraoui besteed. Hij zette zijn ploeg hiermee op een 0-1 voorsprong. Enkele minuten later werd diezelfde Amir Skraoui weer gevaarlijk. Een verraderlijke bal viel tussen iedereen in op een paar meter afstand van de Sporting Heerlen-spits. Keeper Jannik Quaedvlieg reageerde echter ook alert en kon zich dusdanig voor de bal gooide dat deze in het vangnet belandde. Ongeveer 20 minuten voor tijd deed Weltania wat terug. Een voorzet vanaf links belandde pardoes voor de voeten van Tim Maassen en hij wist wel raad met dit buitenkansje. Van dichtbij prikte hij de 1-1 binnen. 10 minuten voor tijd kwam Weltania ook nog op voorsprong via diezelfde Tim Maassen. Een vrije trap van achteruit viel achter de laatste linie en hij verschalkte met een fraaie stift doelman Dohmen. Ondertussen regende het kaarten op Sportpark Terworm in een wedstrijd die fel, maar totaal niet onvriendelijk was. Weltania moest hierdoor de slotfase met 9 man doorstaan. Een trap van achter werd bestraft met direct rood, waar even later het wegtrappen van een bal goed was voor een tweede gele kaart. Met een fel slotoffensief leek Sporting Heerlen in de allerlaatste minuut alsnog de gelijkmaker te maken via Ali Abdullah Ali Salah, die een voorzet vanaf rechts van dichtbij binnenkopte. De grensrechter van de thuisploeg had echter buitenspel geconstateerd en dus ging dit feestje niet door. Hiermee had Maassen namens Weltania de eindstand dus al bepaald op 2-1. Sporting Heerlen raakte vanmiddag dus haar ongeslagen status kwijt. 

De een heeft winterstop, de ander moet nog bekeren

Voor Weltania zit het voetbaljaar 2023 erop, zij spelen op 21 januari pas weer. FC Gulpen komt dan op bezoek in Welten. Sporting Heerlen heeft volgende week nog een wedstrijd op het programma staan. Zij gaan op bezoek bij VV Spaubeek in de knockoutfase van de districtsbeker.

Foto en Tekst: Niek Crombach