Aandacht voor Merkelbeek/Beekdaelen met momenteel vier geslachten binnen haar dorpsgrenzen

Overgrootmoeder Mia Daniels, grootmoeder Marielle Steijaert/Cox , moeder Janssen-Steijaert en achterkleindochter Loa Janssen

Intro: Merkelbeek is een dorpskern in oostelijk Zuid-Limburg, en maakt deel uit van de gemeente Beekdaelen voorheen Onderbanken. Merkelbeek ligt net ten noordwesten van Brunssum, waarop het dorp uitkijkt. Tot 1982 was Merkelbeek een zelfstandige gemeente.

Het kleine kerkdorp Merkelbeek is van oudsher een plek voor rust en bezinning. In de Romeinse tijd lag het een halve dagmars op de weg van Heerlen naar Tüddern (D), dé plek voor een pauze. In en bij Merkelbeek liggen twee kerken gewijd aan de heilige Clemens, een paus uit de Romeinse tijd. Vooral de kerk in Oud-Merkelbeek is een bezoek waard. Het ligt op een opgeworpen heuvel nabij de Merkelbekerbeek. In het oude kerkje uit de 11e eeuw bewonder je prachtige muurschilderingen en buiten de kerk vind je een praalgraf en een Lourdesgrot. Samen vormt dit het Clemensdomein.

Juist omdat Merkelbeek, zoals eerder aangegeven, van oudsher een plek is voor rust en bezinning is het niet verwonderlijk dat het een zeer hechte gemeenschap is. Bovendien heeft zij een bloeiend verenigingsleven met o.a. voetbalvereniging Woander Forest, carnavalsvereniging Zeemplekkesj en Schutterij StJohannes –St Clemens. Betreffende laatst genoemde vereniging staat zij momenteel ook weer actueel mede in de belangstelling. Samen met nog 8 schutterijen in Beekdaelen zullen zij, na afzegging van schutterij Sint Antonius Nederweert, toch het OLS 2024 gaan organiseren. In 2017 organiseerde zij ook al het OLS in Merkelbeek/Onderbanken en in 2023 nog het jaarlijkse Bondsfeest. Dus ervaring voldoende.                                                                                                                 

Nu de point van dit artikel aangaande de vier geslachten in Merkelbeek. Voor buitenstaanders, die graag in Merkelbeek willen komen wonen, is het hiertoe niet altijd even gemakkelijk. Meestal kan dit pas middels huwelijken plaats vinden. Zo ook in dit geval. Het betreft nu dus overgrootmoeder Mia Daniëls, grootmoeder Marielle Steijaert/Cox gehuwd met John Steijaert die afkomstig is van Heksenberg/Heerlen, moeder Jolijn Janssen-Steijaert. Zij is getrouwd met Sandy Janssen oorspronkelijk afkomstig uit Heerlen. Door de geboorte van hun dochter Loa Janssen werd de status vier geslachten in Merkelbeek een feit (zie foto gemaakt door opa John Steijaert).Ook namens ParkstadActueel alsnog van harte proficiat met deze familiemijlpaal. Geniet er van.

Redactie ParkstadActueel: hfd/eind redacteur Callie Steijaert

Foto:  John Steijaert