Ton van Schaaik terechte nieuwe Orde van Verdienstendrager 2024 in Sjpasseberg/Heksenberg

(Wanneer ieder jaar in november, op de traditionele “elfde van de elfde”, weer het nieuwe carnavalsseizoen (ook omschreven als het vijfde jaargetijde) aanbreekt dan staan er ook  uiteraard bij D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein in Sjpasseberg/Heksenberg tot aan Aswoensdag traditiegetrouw een diversiteit aan carnavalsactiviteiten op het programma. Hoewel alle, door de HVV te houden organisaties hoogtepunten zijn, springen er toch een tweetal apart zijnde activiteiten naar voren. In eerste instantie uiteraard de proclamatie van de nieuwe senioren en jeugd prinselijke doorluchtige hoogheden en de toekenning van de jaarlijkse Orde van Verdiensten.

In het laatste geval nu dus aandacht voor de nieuwe Ordedrager 2024. Dit jaar is deze belangrijke Orde terecht toegekend aan Ton van Schaaik en zal tijdens de te houden prinsenreceptie op zaterdag 27 januari in Gemeenschapshuis Heksenberg hem omgehangen worden. Daarbij vergezeld van een passende oorkonde. 

Zoals al jaren het geval is bracht schrijver dezer ook nu een bezoek aan de nieuwe Ordedrager 2024 die zoals bekend woonachtig is aan de Heideveldweg. Dit t.b.v. dit promotionele artikel op site ParkstadActueel. Bij dit bezoek was ook H.V.V.-voorzitter Brain Jansen aanwezig. Uit het hele gesprek kwam duidelijk tot uiting dat de Orde 2024 terecht is toegekend aan Ton die een grote staat van dienst heeft voor D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein. Ton was immers al met groot elan in 2002 prins-carnaval in Sjpasseberg en “plakte” er in 2003 nog een jaartje als ex-prins aan toe. Zijn prinselijke verbondenheid met de HVV beviel hem zo goed dat hij in 2004 lid werd en vervolgens vele jaren betrokken was en is bij het prinsen comité. In 2005 werd hij penningmeester en in 2008 werd hij benoemd tot president van de Verein. Na 11 jaar presidentschap, een periode waarin hij deze functie de nodige positieve gestalte gaf, besloot hij in 2019 zijn functie over te dragen aan Wiel Nuij. In 2021 nam Ton ook het voorzitterschap op zich, welke functie thans berust bij Brain Jansen. 

Maar zeker zo belangrijk als zijn jarenlange bestuurlijke Verein inzet is het gegeven dat Ton een echte duizendpoot is voor de vereniging. Ton zet zich namens de vereniging in op alle vlakken van de organisatie van scholencarnaval tot carnavalistische schakel bij de KBO. Ton is met het prinsencomite verantwoordelijk voor de laatste 22 prinsen en jeugdprinsen. Bemoeit zich als penningmeester met sponsorbeleid en is naast dit alles ook vicevoorzitter van de Heksenbergse Vasteloavends Verein.Voor Ton is niks te veel.  Overigens, buiten carnaval, was Ton in vroegere jaren ook voetbaltrainer bij de dames van voormalige RKVV Heksenberg. 

Het bleek overigens dat bij een bijeenkomst van de Verein in zomer 2023 al geopperd werd wie de Orde 2024 zou moeten krijgen. Natuurlijk kwam er een naam op de proppen, maar geen Ton van Schaaik. Deze kwam pas in beeld na de H.Mis op de “elfde van de elfde” in de Corneliuskerk Heerlerheide en wel in Café Heksenberg Roebroekweg bij uitbaters Frans en Rita waar de “Verein” officieel haar seizoenopening hield. Tot zijn grote verbazing, ongeloof en emotie (ook bij zijn echtgenote Marianne) werd Ton, met unanieme voordracht, verdiend benoemd tot de nieuwe Ordedrager 2024. Blijdschap alom dus. Koester wat je hebt en geniet er van en dat doet Ton zeker onder het genot van zijn lievelingsdrankje: Schrobbelaar Proost en proficiat van Sjpasseberg e.o.

Redactie ParkstadActueel: foto’s en tekst hfd/eind redacteur Callie Steijaert