4&5mei

Het is 5 mei 2024. Honderden Limburgers gaan aan tafel en staan, ieder op hun eigen manier, stil bij de waarde van vrijheid. We wisselen ervaringen uit, reflecteren op ons leven en nuttigen een eenvoudige maaltijd van eigen grond. Limburg schuift aan bij de Vrijheidsmaaltijd. 

In een groeiend aantal steden is de Vrijheidsmaaltijd reeds een belangrijk onderdeel van de vrijheidsviering. Het concept is in 2012 ontwikkeld door het Amsterdams 4 en 5 mei comité en wordt sinds 2018 door het Nationaal Comité 4 en 5 mei landelijk geïmplementeerd als nieuwe 5 mei-traditie. Ook Limburg sluit zich aan bij deze traditie en nodigt iedereen uit zelf een Vrijheidsmaaltijd te organiseren.

Samen eten nodigt uit tot kennismaking en gesprek 

Zo divers als de mensen die aanschuiven, zo is ook de maaltijd die wordt opgediend. Samengesteld met producten van eigen bodem, verrijkt met de smaken van de wereld. 

Gouverneur Emile Roemer: “Onze Limburgse grond biedt de juiste ingrediënten voor een nieuwe traditie, voor een nieuw verhaal. Een verhaal dat uitgaat van de kracht van diversiteit en waarin we de verschillen vieren. Een verhaal met hoop en kleur. De Vrijheidsmaaltijd gaat over veel meer dan het herdenken van een oorlog of het vieren van Bevrijdingsdag. Het is een moment waarop we samen, ongeacht onze geaardheid, levensovertuiging, politieke overtuiging, ras of geboortegrond, een maaltijd nuttigen en een gesprek voeren over wat vrijheid betekent.” 

Organiseer zelf een Vrijheidsmaaltijd 

We nodigen alle Limburgers uit om elkaar uit te nodigen voor een Vrijheidsmaaltijd. Samen praten we over wat vrijheid voor ons betekent. We eten en luisteren. En zo divers als de mensen die aanschuiven, is de maaltijd die we opdienen. Zelfgemaakt, gekocht of gekregen. Samengesteld met producten van eigen bodem, verrijkt met de smaken van de wereld. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting, waarbij je samen met je gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreekt; onderwerpen waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven.

Hier meld je je maaltijd aan: vrijheidsmaaltijden 

Vier met ons het verschil, deel de vrijheid. Aandacht doet groeien, dus zaaien we hoop en respect. En oogsten we, in ons Limburgse land, de vrijheid. 

Bron: Nationaal Comité 4 & 5 mei