Gipsy Sinti en Roma Bevrijdingsfeest op 5-5-2024

Foto https://www.facebook.com/Adelltrio/

Tijdens de Dodenherdenking wordt vaak niet stil gestaan bij andere groepen die  ook hebben geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een groep liet op Bevrijdingsdag 2024 in elk geval zien hoe je op z’n uitbundigst kunt vieren dat het echt feest is, door te musiceren, te zingen en te dansen als nooit tevoren, op het Gipsy, Sinti en Roma Bevrijdingsfeest!

Het vond plaats in de zonovergoten St. Pieterstraat te Maastricht van de middag tot de avond . En dat was een lust voor het oog en het gehoor.

Danseres Ietje Selder van het Adell Trio voelde zich stralend door het oriëntaalse dansen en was enorm blij met het publiek. Ze is een inspiratie voor velen, jong en oud die net als zij 70+ zijn.
Zo ook flamenco danseres (bailaora) Marta Flendrig, van Quadro Flamenco, die ondanks de moeilijke en stroeve dansvloer schijnbaar moeiteloos vurig en vol emotie heeft gedanst. Zij is een geweldige flamencodocente van het Dansatelier in Maastricht, met een zeer authentieke stijl, door het Spaanse leven dat ze een tijd heeft geleid, met daarin vele lessen van authentieke flamencodocenten. De grote Carmen Amaya is een van haar grote voorbeelden.
De muziek was zeer gevarieerd. Soms was het grappig en soms was er sprake van een liefdeslied of soms nog emotioneler, zoals het bekende nummer Dime, waarnaar enkele luisteraars verstild luisterden.
Het feest was voor elk wat wils en af en toe erg jazzy, zoals van het Jimmy Rosenberg Quartet. Techniek en muzikaliteit gingen hand in hand. Het was een zeer gemêleerd publiek; kinderen speelden en renden of zaten mee te klappen. En voor degenen die niet lang wilden staan waren er stoelen. De dorst kon worden gelest vanuit omliggende cafés. Dus heel fijn om er te blijven hangen. Kortom: voor herhaling vatbaar!
🖋Kitina Bless 6-5-2024