GEMEENTESECRETARESSES OP BEZOEK BIJ NAVO BRUNSSUM

Donderdagmiddag 23 mei hebben de secretaresses van de Zuid-Limburgse burgemeesters een bezoek gebracht aan ‘HQ Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) op het Hendrik van Nassau Ouwerkerkkamp, de vroegere Staatsmijn Hendrik in Brunssum.

Jaarlijks wordt er door een van de gemeenten van de Secretaressekring Zuid-Limburg een educatief uitje georganiseerd in de eigen gemeente met een onderwerp dat binnen de gemeente een grote rol speelt of waar de gemeente trots op is. Dit jaar was het de beurt aan Brunssum.

De Brunssumse burgemeester Wilma van der Rijt verwelkomde de dames hartelijk aan het begin van hun vergadering in het gemeentehuis van Brunssum. Ze uitte haar waarding voor hun loyale en professionele ondersteuning, niet alleen aan haar maar aan alle Zuid-Limburgse burgemeesters.

Na de vergadering vertrok de groep naar de NAVO-basis in Brunssum. Daar werden ze opgevangen door luitenant-kolonel Bart en begon de groep met een rondleiding over een deel van de basis. Aangekomen in een van de vele conferentiezalen volgde de presentatie ‘De Soldatenmijn’. De overste vertelt hierbij over de opkomst, hoogtijdagen en ondergang van de Nederlandse mijnindustrie en de daarbij behorende sociaaleconomische gevolgen. Maar ook welke maatregelen de Nederlandse overheid nam, om vervangende werkgelegenheid naar dit gebied toe te halen. Een van die maatregelen was in 1967 het binnenhalen van een NAVO-hoofdkwartier (HQ AFCENT) uit Frankrijk.

Na de presentatie volgde het tweede deel van de rondleiding over de basis. ‘Ongelooflijk wat hier allemaal op deze basis plaatsvond en nog vindt en hoe belangrijk ze zijn voor onze verdediging, nooit geweten’, aldus een van de gemeentesecretaresses.

Na het bezoek aan de NAVO-basis sloten de dames hun programma af met een etentje in Brunssum.