Het Cultuurfonds Limburg heeft opnieuw geïnvesteerd

Maastricht, juli 2024 – Cultuur en natuur in Limburg kregen in het tweede kwartaal van dit jaar een mooie impuls van het Cultuurfonds Limburg. Er werd met € 272.748 geïnvesteerd in maar liefst 72 cultuur-, en natuurprojecten. Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe.

Volmolen Epen

De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland krijgt een bijdrage van € 10.000, waarvan € 8.000 uit het Beusmans-Jeurissen Fonds. Dit geld is bedoeld om de toegankelijkheid van de Volmolen in het Geuldal te verbeteren, een waar monumentaal juweeltje. Het project omvat de installatie van twee gluurvensters, waardoor bezoekers zelfs buiten openingstijden via animaties informatie kunnen krijgen over de geschiedenis van de molen en het omringende landschap.

Daarnaast wordt er een klimaatroute ontwikkeld voor wandelaars, zodat zij zonder gids kunnen leren over landschapsaanpassingen die bijdragen aan waterbeheersing en biodiversiteit. Hierdoor blijft de Volmolen niet alleen behouden als historisch monument, maar krijgt het ook een educatieve functie.

Dit initiatief draagt bij aan het behoud van cultureel erfgoed en de verrijking van de ervaring van bezoekers in het Geuldal.

Cultuurfonds

K-HOLE

K-HOLE is een beeldende en sprookjesachtige horrorvoorstelling die draait om het thema van volwassen worden en het verlies van innerlijke kinderlijkheid en onschuld. Aan de rand van de kindertijd staart een klein meisje samen met haar fantasievriend, een dode hond, naar een ogenschijnlijk zelfgegraven graf. Hoe is ze daar beland? Voor wie is dit graf bedoeld? En wat ligt er begraven op de bodem?

De voorstelling “K-HOLE” is een nieuwe, beeldende tekstproductie van Studio Dooie Mus. Het vertelt een duister coming-of-age sprookje, geregisseerd en gespeeld door Jelle Stiphout en Lindsay Zwaan, met muziek gecomponeerd door Wieke van Rosmalen. Ook kun de voorstelling ervaren op 30 en 31 augustus in het park achter Banka Studios in Maastricht, en ook tijdens het Amsterdam Fringe Festival in september.

Voor “K-HOLE” ontvangt Stichting Het Verbond, uitgevoerd door Studio Dooie Mus, een bijdrage van € 4.500.

Sisterhood

Ontdek in de tentoonstelling “Sisterhood” bij Museum de Schat van Simpelveld het verhaal van vrouwenrechten, plichten en keuzes sinds 1875. Zes creatieve zusters van het Arme Kind Jezus klooster tonen hun kunstwerken in een levensgrote maquette van een klooster in de voormalige kapel. Elke ruimte in deze maquette fungeert als een tijdscapsule, waarbij een jaartal, een zuster met haar kunst, een dichter en de vrouwenrechten van die periode centraal staan.

Moderne vrouwelijke dichters delen hun perspectief op het bewogen verleden van vrouwen, waarbij ze laten zien hoe deze geschiedenis nog steeds invloed heeft op het leven van vrouwen vandaag de dag. Tijdens de tentoonstelling is er een participatieproject waarbij diverse groepen vrouwen in gesprek gaan over de thema’s van de tentoonstelling. Net als de zusters worden de deelnemers uitgedaagd om een artistieke opdracht uit te voeren: het maken van een zelfportret. Deze portretten vormen een groeiende parallelpresentatie gedurende de tentoonstelling.

De tentoonstelling is te bezoeken tot 6 oktober 2024. Stichting Museum Clara Fey ontvangt een bijdrage van € 3.000 voor deze bijzondere presentatie.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 4000 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners.
Het Cultuurfonds Limburg is een van de twaalf provinciale afdelingen.
cultuur

De volledige lijst met toekenningen zie je via deze link:
https://www.cultuurfonds.nl/

https://www.cultuurfonds.nl/2

Lees hier meer nieuws over cultuur.