Partij voor de Dieren Heerlen, duurzaamheid en klimaatverandering.

Binnenkort mag je weer eens naar de stembus in verband met de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Ik hoop van harte dat je van dat recht gebruik gaat maken, het is de meest voor de hand liggende manier om jouw mening mee te laten spelen. En het is deze keer van nog groter belang om een goede keuze te maken, want de gemeenten hebben de afgelopen jaren heel wat taken overgenomen van het Rijk op het gebied van de jeugdzorg, de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning), werk, inkomen en participatie.  Maar toch zal het voor velen van ons zeker ook bij deze verkiezingen moeilijk zijn om voor je gevoel tijdig de juiste keuze te maken. Wacht niet daarmee tot in het stemhokje, want dan zijn de afwegingen vaak minder rationeel.
Wellicht kan het hierna volgende nog een beetje hierbij helpen.

Op basis waarvan maken jouw medeburgers eigenlijk hun keuze ? Lokale zaken zoals straatvuil, dienstverlening op bereikbare afstand en openbaar vervoer, maar ook gezondheidszorg, huisvesting, gemeentelijke belastingen en veiligheid zijn voor de hand liggende en stembepalende onderwerpen en dit zijn ook de onderwerpen die waarschijnlijk voor je gevoel voor jóu van het meeste belang zijn. Ze betreffen problemen die nú spelen en bij voldoende aandacht van de politiek ook op korte termijn zouden kunnen worden opgelost. Als je het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren Heerlen erop zou naslaan, dan kun je lezen, dat al deze zaken ter sprake komen en onze aandacht hebben. De komende vier jaren zullen we ze, bij onze deelname als fractie in de gemeenteraad, op de agenda zetten. En we zouden natuurlijk niet de Partij voor de Dieren heten, als we niet ook dierenwelzijn en alle andere daaraan verwante zaken als speerpunt zouden beschouwen.

Toch gaat de Partij voor de Dieren nog een belangrijke stap verder dan de meeste andere partijen. Hierbij doel ik op duurzaamheid en klimaatverandering. Het begrip duurzaamheid wordt vaak misbruikt als containerbegrip en allerlei zaken worden te pas en te onpas als duurzaamheidsdoelen aangemerkt. Maar als je je realiseert, dat in de definitie van duurzaamheid expliciet staat vermeld, dat het met name óók gaat om het welzijn van de komende generaties, dus onze kinderen, kleinkinderen en generaties daarna, dan besef je, dat b.v. zaken als dierenwelzijn en fijnstof weliswaar van groot belang zijn, maar slechts deels of in het geheel niet met duurzaamheid te maken hebben. Bij duurzaamheid gaat het dus vooral om zaken die ook voor komende generaties van belang zijn, zoals b.v. grondstoffengebruik en klimaatverandering. En hierbij is onze levenswijze en daarmee de broeikasgassen die deze klimaatverandering veroorzaken, van veel meer belang. Want als we vandaag nog zouden stoppen met het produceren van deze broeikasgassen, dan blijven deze toch nog honderden jaren in de atmosfeer met alle gevolgen in de komende eeuwen. Dat is hét grote verschil met andere korte termijn-problemen. Klimaatverandering zal dan ook hét onderwerp zijn waarmee de generaties na ons worden geconfronteerd. Het enige dat wíj kunnen doen, is de toename van broeikasgassen nog zoveel mogelijk voorkomen en, even belangrijk, intussen de nodige aanpassingen doorvoeren om zo goed mogelijk de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Dat voorkomen kan door het aanpassen van onze persoonlijke levensstijl in al zijn facetten, zoals vervoer, verwarming, voeding etc., maar zeker ook door het kiezen van bestuurders die het gevaar van klimaatverandering kennen en de politieke moed hebben om de burgers daarvoor te waarschuwen, te begeleiden bij het nemen van maatregelen en zelf ook in een groter verband beleidsmaatregelen te treffen om klimaatverandering verder te voorkomen en Heerlen weerbaar te maken tegen de gevolgen. Als “goed huisvader” is de overheid dat in feite ook verplicht, maar als je de beleidsresultaten van de laatste jaren bekijkt, dan lijkt dat nog niet te zijn doorgedrongen. In een onlangs gepubliceerd duurzaamheidsonderzoek van Natuur en Milieu onder de 42 grootste gemeenten in Nederland  prijkt Heerlen helemaal onderaan het lijstje. Blijkbaar wordt duurzaamheid vooral met de mond beleden, maar heeft het in de gemeentelijke praktijk van alle dag geen prioriteit. Dat lijkt nu nog niet zo van belang, maar dat is een zeer gevaarlijke ontwikkeling.
Het is alsof je huis in brand staat, maar dat je toch eerst, zoals je met je partner had afgesproken, gaat praten over waar de vakantie dit jaar heen gaat. Blussen komt later wel.

De tijden van “business as usual” zijn voorbij !

Bij deelname aan de gemeenteraad zal de Partij voor de Dieren voortdurend, bij elke discussie en bij elk besluit, duurzaamheid en klimaatverandering als het allesoverheersende thema beschouwen en de collega-bestuurders wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de burgers nu en in de toekomst ! Ook zal de Partij voor de Dieren voorkomen, dat de kosten van klimaatverandering worden afgewenteld op de minst bedeelden in onze samenleving. Dat zijn nl. de mensen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatproblemen.

Tine Hens (Belgisch journaliste, columniste en historica) zegt het zó: “Klimaat is geen kwestie van milieu, het is geen stokpaardje van groene jongens en meisjes, klimaat is álles, het is de basis van ons bestaan en als we klimaatverandering ernstig nemen, dan betekent het ook dat we alles moeten durven bevragen…….”
Dat laatste is de Partij voor de Dieren Heerlen dan ook vast van plan !

René van der Luer, kandidaat en lijstduwer, Partij voor de Dieren Heerlen

heerlen@partijvoordedieren.nl 

http://heerlen.partijvoordedieren.nl

Facebook @PartijvoordeDierenHeerlen

Twitter @PvdDHeerlen

Geef een reactie