Vrijwilligersbijeenkomst Kerkrade Hartveilig

 

Dit jaar stond de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst van Kerkrade Hartveilig in het teken van ontwikkelingen op het gebied van reanimeren.

De burgerhulpverleners die deelnamen aan de bijeenkomst zijn aangesloten bij het burgerhulpsysteem Kerkrade Hartveilig. Ze zijn getraind om met behulp van speciale apparaten, de AED’s (defibrillatoren) mensen in nood te reanimeren. Bij melding van hartfalen via het nationale alarmnummer 112 zoekt HartslagNu gericht en snel de dichtstbijzijnde geregistreerde hulpverleners en AED’s, zodat zij alvast kunnen beginnen met reanimeren terwijl de ambulance onderweg is.

Reanimatie

Cardioloog-intensivist Thijs Delnoij van het Maastricht UMC+ heeft iets verteld over reanimatie en de stappen die gezet worden in het ziekenhuis zodra er een melding binnenkomt van mogelijk hartfalen. Onder aansturing van het Maastricht UMC+ wordt een wetenschappelijke studie (Inception-onderzoek) gestart die gaat onderzoeken of de inzet van de hart-longmachine bij reanimatie de kans op overleven van patiënten kan verhogen.

Het Rode Kruis. Andrew van Horssen van het Rode Kruis Kerkrade gaf een toelichting over het Rode Kruis, de vrijwilligers en de (wettelijke) taken. Samen met collega’s van het Rode Kruis werd een demonstratie gegeven over een mogelijke noodsituatie waarbij onderlinge samenwerking en communicatie centraal stond.

“Zonder alle vrijwilligers zou er geen Kerkrade Hartveilig project zijn”, gaf wethouder Leo Jongen (Volksgezondheid) de aanwezigen mee. “Zij zijn altijd in de buurt en kunnen zo snel mogelijk helpen bij een melding van hartfalen zodat de kans op overleven wordt vergroot.”

De avond werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Kerkrade Gezond in samenwerking met de gemeente Kerkrade.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie