“Massage is heilzaam voor mensen met kanker., mits de massagetherapeut getraind is in deze specialisatie. Door training beschikken zij over de kennis om een veilige en verantwoorde massage te geven, tegemoetkomend aan de wensen van en volledig afgestemd op de ziekte, klachten en conditie van de cliënt.” Gayle Macdonald, grondlegster oncologiemassage (VS)

 

Monique Moll en Peggy van Bogaert, beide therapeut met een eigen praktijk, hebben een missie als het gaat om de zorg voor de mens achter de patiënt met kanker. Vanuit hun specialisatie massage bij kanker kwamen ze terecht in het landelijke Netwerk Massage bij Kanker. Aangezien deze vorm van zorg in Limburg nog wat aandacht kon gebruiken, besloten ze vorig jaar de handen ineen te slaan en als Limburgse maatjes hun liefdevolle aanrakingen te gaan integreren in het reguliere zorgsysteem.

Monique Moll is energetisch therapeut en heeft een eigen praktijk in Klimmen. Als voltooid voetreflex therapeut komt tijdens de behandeling naar voren dat ze helende energie kan doorgeven. De Hbo-opleiding tot paranormaal therapeut volgt, waarna Monique inmiddels beide disciplines samen heeft gebracht in haar eigen praktijk. De opleiding in 2015 aan instituut Massage bij Kanker is een verrijking voor de rest van haar leven. De impact die kanker heeft op de patiënt en hun naasten, ziet ze jaarlijks als vrijwilliger bij het evenement Alpe D’HuZes in Frankrijk voorbijkomen. Het raakt haar elk jaar opnieuw en ze besluit haar emoties hierover om te buigen tot een daadkracht vanuit haar eigen disciplines.

Peggy van Bogaert is werkzaam in Maastricht met een eigen energetische massagepraktijk. Zij richt zich met de massage niet alleen op de fysieke mens, maar heeft ook aandacht voor de geestelijke, emotionele, sociale en spirituele kant van de persoon. Sinds 2017 heeft Peggy als massagetherapeut de specialistische opleiding massage bij kanker afgerond. Peggy staat hiermee stil bij de enorme impact, die kanker op de mens heeft. De ingrijpende diagnose, medische onderzoeken en behandelingen moeten ergens een plek kunnen krijgen, net als de enorme emotionele rollercoaster die je als mens meesleurt in een doolhof aan twijfels, gedachten en beslissingen. Hoe fijn is het als je als therapeut een podium kunt bieden, waar de patiënt, cliënt wordt en weer even mens kan zijn.

Massage bij Kanker

Alhoewel Massage bij Kanker pas 6 jaar in Nederland wordt toegepast, hoor ik uit de verhalen van zowel Peggy als Monique hoe waardevol het masseren is voor de cliënten die bij hun in de praktijk komen. Beide therapeuten zijn overtuigd van het geschenk aan liefde, dat masseren bij kanker in de mens teweegbrengt. Massage bij Kanker is zoveel anders dan massage waarbij het lichaam gemanipuleerd wordt. Daar hebben onze cliënten geen behoefte aan, volgens beide therapeuten. Het lichaam heeft tijdens de medische behandelingen al zo hard moet werken, dat er eerder behoefte is aan rust.  Massage bij Kanker onderscheidt zich dan ook door liefdevolle aanraking, om zo tot ontspanning van lichaam en geest te komen. Het liefdevol masseren ontspant en ondersteunt het herstel, in welke fase van het ziekteproces dan ook.

De vraag of terminaal ziekte cliënten ook gebruik kunnen maken van deze fantastisch zorg, wordt knikkend bevestigd. Monique: “een indrukwekkende ervaring om cliënten in hun laatste fase naar doodgaan te mogen verbinden naar nieuwe rust en balans”.

De zachte woorden van Monique hierover bezorgen me kippenvel en raken me diep. Als geen ander weet ik hoe confronterend kanker als ziekte is en hoeveel het overhoop gooit. Ik mag van de gelegenheid gebruik maken en neem plaats op de plek, waar Monique haar cliënten ontvangt. De intens serene sfeer en de geurloze olie op mijn armen, brengen me in een mum van tijd terug bij mezelf. Peggy kijkt toe hoe ik langzaam wegzak in mijn eigen  lichaam en geest. En alhoewel de warme aanraking in dit geval van korte duur is, wordt wat mij betreft de verbinding in mezelf al gelegd. Het gesprek later blijft als een warm wolkendek in me hangen. Het duurt even voordat ik weer terug in de interviewruimte ben. Het effect van de massage ontroert me. Wat geweldig dat er ook in Limburg plekken zijn waar de kankerpatiënt zich even niet groot hoeft te houden, maar waar ze gewoon mens kunnen zijn in al hun emotionele en lichamelijke verwarring.

Deskundige achtergrond

Zowel Monique als Peggy hebben ontzettend veel kennis opgedaan tijdens hun specialisatie aan het instituut Massage bij Kanker. Zij weten als geen ander hoeveel deze ziekte doet in de breedste zin van het woord. Door hun opleiding kunnen ze de massage op een verantwoorde manier geven, binnen de grens en conditie van de cliënt. Om de beste zorg uit te kunnen dragen, wordt er een uitgebreide anamnese afgenomen met een lijst aan vragen. Aan de hand hiervan zullen de therapeuten een passend en persoonlijk plan opzetten, dat elk moment aangepast wordt. Van belang is en blijft dat er vanuit de cliënt gedacht wordt, rekening houdend met wat wel en niet kan binnen het medische verhaal. En alhoewel de wens van de cliënt heilig is, moet er rekening worden gehouden met contra-indicaties. Bepaalde massages kunnen niet altijd toegepast worden. Dan is het zaak om de cliënt mee te nemen in het nieuwe proces en samen uit te vinden, welke liefdevolle aanraking wel van toepassing kan zijn.

De zorg, die Monique en Peggy bieden binnen Massage bij Kanker, reikt verder dan we denken. De ziekte kanker die bezit neemt van zowel je lichaam als je geest, zorgt voor een mindere kwaliteit van leven. In welke fase dan ook. De liefdevolle aanraking verbetert die kwaliteit van leven. Peggy: “stel je maar voor hoe bizar de rollercoaster is waar lichaam en geest in terecht komen na de eerste diagnose”. “De aanrakingen zullen alleen gericht zijn in het belang van medische redenen”. “De aandacht voor jou als mens verdwijnt naar de achtergrond”. Beide therapeuten zien bij Massage bij Kanker dat klachten als pijn, misselijkheid, slapeloosheid, angst, eenzaamheid, isolatie en eventuele depressiviteit kunnen verminderen. Het verbetert de kwaliteit van leven. Het zal je als mens weer laten voelen en je helpen terug in contact te komen met je eigen lichaam. Zelfs al zijn de behandelingen verleden tijd.

Netwerk Massage bij Kanker

Het Instituut Massage bij Kanker, waar zowel Peggy als Monique hun specialisatie hebben gedaan, is een nationaal en internationaal erkend trainings- en kennisinstituut op het gebied van complementaire zorg in de oncologie. De internationale richtlijnen komen van Society for Oncology Massage in de VS. Het instituut dat toonaangevend is in de Benelux, werkt nauw samen met ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen. In Nederland bv. wordt samengewerkt met Haaglanden medisch centrum, UMC te Utrecht en het Tweesteden ziekenhuis te Tilburg. De internationale onderzoeken en ontwikkelingen worden nauwkeurig op de voet gevolgd. Je snapt dat de kwaliteit hierdoor gewaarborgd wordt. Het instituut faciliteert het kwaliteitsregister Netwerk Massage bij Kanker. Mensen met kanker kunnen op deze website een gespecialiseerde massagetherapeut in de buurt vinden. Peggy en Monique staan als leden van dit netwerk ook vermeld in de landelijke Verwijsgids Kanker en op kanker.nl

In Zuid-Limburg proberen Monique en Peggy spijkers met koppen te slaan. Hun andere collega’s vanuit het landelijke netwerk profileren zich meer in het Noorden van Limburg, gevolgd door een grote groep therapeuten boven de rivieren. De gedachte dat elke patiënt weer recht heeft om zich mens te voelen, geeft hen allen de drive om hun pijlen te richten op verschillende zorginstellingen.

Landelijk gezien werkt Netwerk Massage bij Kanker samen met Stichting OOK (Optimale ondersteuning kanker), coaching rondom kanker en Oedeem & Oncologie Fysio Utrecht. Dat Massage bij Kanker in Limburg op de kaart gezet moet worden, is een klusje waar zowel Monique, als Peggy het volste vertrouwen in hebben. En alhoewel ze hun mouwen moeten opstropen, hebben ze o.a. een basis weten te leggen op de Gezondheidsbeurs van Maastricht. Daarnaast laten ze hun gouden handen graag wapperen in inloophuizen, hospice op kanker infodagen, op informatieavonden voor de wijkverpleging of buurtzorg en binnen zorginstellingen. Op 6 oktober 2018 zullen beide therapeuten masseren op het symposium voor patiënten binnen de Hematon-vereniging in Den Bosch. Enthousiast geven ze aan graag tijd te willen vrijmaken om Massage bij Kanker waar dan ook te mogen presenteren.

Massage

Zowel Peggy als Monique masseren mensen met kanker in hun praktijk, thuis, in een hospice of tijdens een therapie in het ziekenhuis. In samenspraak met de cliënt is er veel mogelijk, geven beide therapeuten heel nadrukkelijk aan. De wens van de cliënt is het centrale uitgangspunt, waarbij wel rekening gehouden moet worden met de lichamelijk en geestelijke conditie van de cliënt. Hoe lang de massage duurt verschilt dus per cliënt. Het instituut waar Peggy en Monique hun training kregen en nog jaarlijks voor een training moeten terugkomen, heeft tegenwoordig ook een speciale ziekenhuistraining voor Massage bij Kanker van een week in een ziekenhuis. Monique: “een prachtige ontwikkeling waar ik in de toekomst absoluut iets mee wil gaan doen”. Peggy heeft haar handen nog vol en moet deze specialisatie voorlopig verschiet laten gaan.

Voor Peggy is het “geven” tijdens een massage het mooiste dat ze uit de massage voor zichzelf kan halen. Monique beaamt dit en vult aan dat ze nog steeds ontroerd kan raken van het feit dat liefdevolle aanraking zoveel met een cliënt kan doen. In het zware proces, ongeacht in welke fase de cliënt zich bevindt, voegt het iets toe: de aandacht, het mens zijn, het wegvallen van medische beladenheid en de aanraking van het lichaam op plaatsen waar verhalen schuil achter gaan. De natuurlijk olie, waarmee gemasseerd wordt, is puur en reukloos en zorgt voor een onbelemmerde weg naar balans tussen lichaam en geest. Cliënten komen tijdens de massage na lange tijd weer tot zichzelf en beseffen dan pas wat de ziekte allemaal met hen gedaan heeft of nog steeds met hun doet.

De mens zien

De complementaire zorg, die Monique en Peggy als aanvulling op de reguliere zorg kunnen aanbieden is helaas niet bij elke patiënt bekend. Het wordt me langzaam duidelijk dat er nog genoeg werk aan de winkel is om Massage bij Kanker te integreren binnen het medische circuit. En alhoewel er steeds meer artsen open staan om deze complementaire zorg ook aan hun patiënten te kunnen aanbieden, is en blijft de mens achter de ziekte in de reguliere gezondheidszorg helaas te vaak onzichtbaar.

Het onbegrip dat veel kankerpatiënten tijdens, maar zeker ook na de behandelingen ervaren is een doorn in het oog van beide therapeuten. Het referentiekader, dat als uitgangspunt gebruikt wordt, loopt veelal niet meer parallel, waardoor de essentiële steun al snel wegvalt. De patiënt is geen patiënt meer en wordt met een handdruk de wereld ingestuurd.  Echter de rugzak vol gevoelens en onverwerkte gedachten, die de patiënt meezeult, blijven naast de lichamelijke littekens een aandachtspunt. De gewenste orde van de dag is lastiger te bereiken dan men denkt.

Peggy en Monique zijn als specialist op het gebied van Massage bij Kanker, getraind om patiënten, ook na jaren van “schoon” zijn, te begeleiden om zichzelf weer terug te vinden. Want kanker is nooit voorbij, ook al is de behandeling succesvol geweest.

https://www.e-l-f.nl/

http://moniquemoll.nl/

https://www.massagebijkanker.nl/

https://www.massagebijkanker.nl/netwerk-massage-bij-kanker/

https://verwijsgidskanker.nl

 

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie