Hoofdmenu

‘Op de Trappers voor Toon’:

 

Twee keer de Mount Everest op voor invalidentoilet 

In acht dagen door acht landen fietsen. 1300 km horizontaal en gelet op het aantal hoogtemeters liefst 17000 m verticaal. De fietstocht die Armand Winthagen van 9-16 juni gaat afleggen is ook voor getrainde wielrenners een tour de force. Maar de bevlogen directeur van het Toon Hermans Huis Parkstad heeft de absolute wil om te slagen. Zijn missie is om de 17.000 euro kosten van een noodzakelijk invalidentoilet voor het Toon Hermans Huis Parkstad bij elkaar te fietsen.

Vertrekpunt van de fietstocht is de Passo dello Stelvio, met 2758 meter de hoogste pas in Italië en één van de zwaarste en mooiste beklimmingen in het wielrennen. De Stelvio is berucht om zijn vele haarspeldbochten (tornanti). Van Bormio tot de top liggen er 40 haarspeldbochten op je te wachten, van Prato naar de top zelfs 48. De Stelvio werd in 1953 voor het eerst meegenomen in de Giro d’Italia. Sindsdien werd de berg tien keer opgenomen in de Ronde van Italië, vijf keer was de finish op de top van de Stelvio. Voor Armand Winthagen is de bergpas in het noorden van Italië pas het begin van nog veel meer klimwerkwerk. In acht dagen rijd ik zeg maar twee keer de Mount Everest op”, glimlacht hij. “Ik ben een recreatieve wielrenner, dus in de komende maanden moet ik nog stevig bijtrainen voor deze tocht.

De fietstocht stond al enkele jaren op de to-do list van Armand Winthagen. Zijn aantreden als directeur van het Toon Hermans Huis Parkstad vorig jaar bracht het voornemen op zijn Bucketlist in een stroomversnelling. Winthagen besloot om de tocht te verbinden aan zijn actie ‘op de Trappers voor Toon’ en daarmee 17.000 euro bij elkaar te fietsen om daarmee de aanleg van een invalidentoilet in Het Toon Hermans Huis te bekostigen.

‘Een van de vele trainingen als voorbereiding op de 8-daagse tocht wil ik samen met andere wielerliefhebbers gaan fietsen’ zegt Winthagen. Daarom organiseert ik in samenwerking met Limburg Crossborder Cycling en Heerlen fietst! op 22 april a.s. een uniek wielerevenement. De ‘Toer de Toon’ is een geweldige gelegenheid om de woonboulevard op tweede paasdag links te laten liggen en een prachtige tocht te maken door Limburg. Of je nu liefhebber bent van de racefiets of liever op een e-bike rijdt. Voor beiden is er een passende tocht die dag. ‘Het evenement is vooral bedoeld om aandacht te vragen voor mijn sponsortocht in juni. Hoewel deelname niet gratis is, worden de inschrijfkosten vooral gebruikt om de deelnemers iets te bieden.’ Zo krijgen deelnemers korting op een ticket voor de bekroonde film Wonderful Losers, die op zaterdag 20 april in samenwerking met het Dutch Mountain Film Festival in filmhuis de Spiegel wordt vertoond.

Wonderful Losers (2017), van Arūnas Matelis, is bewegende poëzie en tegelijkertijd een unieke inkijk in het professioneel wielrennen. Niet de vedette staat centraal, maar de knecht. De documentaire, opgenomen tijdens de Giro d’Italia brengt op prachtige wijze de relatie in beeld tussen leider en helper, tussen de baas en degene die zich in het peloton volledig voor hem opoffert. Terwijl de kopman strijdt voor de zege, ploetert en zwoegt de waterdrager buiten het zicht van alle media voort. Na zijn plicht te hebben volbracht, moet deze Sancho Panza van het wielrennen nog zien op tijd binnen te komen.

De filmodyssee verbeeldt het nooit zo indringend vertelde verhaal van prachtige verliezers, de echte strijders, de ridders en monniken van het professionele wielrennen. “De film heeft veel raakvlakken met het Toon Hermans Huis Parkstad. Strijden, doorzettingsvermogen, helpen, opofferingsvermogen. Vandaar dat we besloten hebben om het Dutch Mountain Film Festival te combineren met ‘Tour de Toon’, duidt Winthagen.

Het tijdstip van de filmvertoning past ook perfect in het tijdsgewricht en het doel dat Armand Winthagen nastreeft. Op zondag 21 april wordt de 54ste editie van de Amstel Gold Race verreden, de enige wielerklassieker die Nederland rijk is. Een dag ervoor rijden duizenden toerfietsers, de toertocht over memorabele hellingen als de Keutenberg; de Camerig en als slotstuk de legendarische Cauberg. “Omdat tijdens dat weekend heel veel toerwielrenners in de regio verblijven leek het De Spiegel en ons een perfecte afsluiter om de dag af te sluiten met deze bekroonde wielerfilm”, zegt Armand Winthagen.

Voor de liefhebber van een kleinschalige toertocht is er dus op 22 april ‘Toer de Toon’. Behalve een prachtige tocht met start en finish bij het Toon Hermans Huis wordt het een goed verzorgde en sfeervolle dag. Ook door het optreden van zanger Paul van Loo, die enkele mooie en beklijvende liedjes ten gehore brengt. ‘Ik hoop met het hele evenement op tweede paasdag aandacht te generen voor ‘op de Trappers voor Toon’. Met mijn fietstocht in juni hoop ik een sponsorbedrag te generen waarmee we in het Toon Hermanshuis Parkstad een dringend noodzakelijk invalidentoilet kunnen realiseren. De kosten daarvoor bedragen zo’n 17.000 euro. Het Toon Hermans Huis krijgt geen subsidie van de Parkstadgemeenten. Sponsorbijdragen – klein of groot – die op de Trappers voor Toon ondersteunen – zijn daarom meer dan welkom”, zegt Armand Winthagen. “Je wordt daarmee ook deelgenoot van een bijzonder en zeer goed doel.” Meer informatie is te vinden op de website van het Toon Hermans Huis Parkstad. Aanmelden kan via info@toonhermanshuisparkstad.nl

Mensen die het initiatief voor een invalidentoilet willen ondersteunen kunnen een willekeurig bedrag storten op bankrekening NL 26 RABO 0173813984 t.n.v. Stichting Toon Hermans Huis Parkstad o.v.v. ‘op de Trappers voor Toon’

 

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 (Volgend nieuwsbericht) »