Hoofdmenu

Zeilen voelt als thuiskomen

 

 

Nu we aan de vooravond van de herfstvakantie staan, kunnen we samen met Esther, Arjan en dochter Floor nog even nagenieten van het avontuur dat ze tijdens de zomervakantie 2019 in Griekenland beleefden. Zij gaven gehoor aan mijn oproep om een verhaal te schrijven over een bijzondere vakantie.

 

 

Liefde voor zeilen

In Douve Weijen, te Heerlen woont Esther met haar vriend Arjan en hun dochter Floor van 7 jaar. Er is veel liefde voor het gezin, inclusief hun poezen RooiePoes & Catootje en hun kip Tokkie. Ook is er een grote liefde voor zeilen. Bij Arjan, die werkt als Clinical Expert E-Health, ontstond deze liefde voor zeilen al op zijn 14e, tijdens een zeilkamp met een schoolvriend. Esther, die als sociaal medisch verpleegkundige werkt, ontdekte haar liefde voor zeilen pas tijdens een afdelingsweekend zeilen in Friesland. Arjan, die Esther als collega leerde kennen, stelde dit geniale plan voor. Nadat veel collega’s in eerste instantie enthousiast reageerden, bleef Esther uiteindelijk als enige gegadigde over. De liefde voor zeilen is bij haar absoluut ontstaan in dat weekend. De liefde voor elkaar ontdekten ze pas in het najaar.

Esther was na dat beruchte zeilweekend helemaal verkocht. Zeilen in Friesland voelde als thuiskomen, mede omdat ook de roots van Esther daar liggen. Vanaf dat moment volgden ze, meestal met z’n tweetjes, maar ook samen met vrienden, een jaarlijkse zeilweek op een kajuitjachtje in Friesland. Ze zeilden dan een week langs dorpjes en eilandjes en overnachtten bij voorkeur op de zogenaamde Marrekrite-plaatsen, die ver weg liggen van de drukte en het geluid. De stilte was zo heerlijk, zeker als alle boten in de avond aan wal lagen.

Tijdens een vakantie op Isla Margarita maakten ze een zeiltocht, waarbij Arjan de hele dag aan het roer mocht staan. Ondanks dat Esther zeeziek was, bleek ook deze ervaring zo gaaf! Sinds die dag staat zeilen in een warm land hoog op de bucketlist.

Toen werd dochter Floor geboren. Hun avontuurlijke plannen werden voor even aan de kant geschoven. Er waren nu andere avonturen, die ze samen met Floor wilden beleven. Tot vorig jaar, op het Griekse eiland Samos, waar Esther en Arjan voor de zoveelste keer dromerig keken naar alle zeilboten, die daar op de meest idyllische plekjes voor anker lagen. Toen het ook nog een zomer bleek van extreme temperaturen, besloten Esther, Arjan en Floor bij thuiskomst nog een week te gaan zeilen in Friesland. Wonder boven wonder was er net een boot geannuleerd, waardoor ze richting Friesland vertrokken om hun laatste vakantiedagen te gaan zeilen. De boot was spartaans: had enkel een krat met campingspullen en een eenpits gasbrandertje. Het was primitief kamperen, maar het was super! Ook Floor genoot van het zeilen en van de vrijheid op het water.

Eenmaal thuis bleef de droom om te varen in Griekenland, door hun hoofd zweven. Vlak voor de kerst werd de knoop doorgehakt en de *Flottielje in Griekenland geboekt.

Voorbereidingen

Voordat het echte avontuur in de zomer van 2019 kon beginnen, moesten er wel nog enige voorbereidingen worden getroffen. Arjan moest zijn klein vaarbewijs 1 en 2 halen om de boot te mogen zeilen. Hij heeft flink moeten blokken, maar slaagde glansrijk, een maand voor het avontuur zou beginnen. Een grote opluchting maakte zich meester van beiden. Floor, die zich als een vis in het water voelt, heeft na haar zwemdiploma C nog survival-les gehad om zich tijdens onverwachte situaties beter te kunnen redden. Dat gaf iedereen een veilig gevoel.

Met het avontuur in Griekenland in het vooruitzicht, konden zowel Arjan als Esther wederom toegeven aan hun passie voor reizen en actieve vakanties dichtbij de natuur. Zo waren ze eerder al twee keer in Zweden geweest, waar ze een hele week een eigen team met Husky’s verzorgden, lange toertochten maakten met de slee en bij -20 op dierenvellen in een tentje sliepen. Ook reisden ze naar Cappadocië (Turkije), waar ze op heuse sneeuwschoenen – van die tennisrackets onder je schoenen- wandelden en een geweldige ballonvaart door het bizarre landschap maakten.  Ook trokken ze drie maanden met rugzak en openbaar vervoer door Midden-Amerika van Mexico naar Guatemala, Belize, Honduras, Nicaraqua en Costa Rica. Tijdens een reis door Oeganda en Rwanda stonden ze oog in oog, op zo’n 7 meter afstand, met de berggorilla’s. Dat ze nu samen met Floor dit avontuur mochten aangaan, zorgde voor een opwindend gevoel.

Lefkas

En zo voeren ze afgelopen zomervakantie in een vloot van meerdere zeilboten, in hun favoriete vakantieland. Hun droom om te zeilen in een warm land werd werkelijkheid. Samen met acht andere boten, zeilden ze Flottielje aan de westkust van Griekenland ter hoogte van Lefkas. Dit ligt tussen Corfu en Zakynthos. Het start- en het eindpunt van hun avontuur was Lefkas Marina op het eiland Lefkas. Elke dag zeilden ze naar een nieuwe plek. Onderweg was er tijd om in een baai voor anker te gaan om te lunchen en te zwemmen. Arjan en Esther runden, net als de anderen, hun eigen zeilboot, maar mochten leunen op de ervaring van een Flottielje leider. Hij bepaalde op basis van de weersomstandigheden het eindpunt van de dag. In de avond meerden ze dan gezamenlijk aan. De afstanden die ze aflegden, lagen tussen de 12 en 20 zeemijl: een 4-5 uur zeilen. Als er geen wind stond, voeren ze op de motor. Dan was er tijd om spelletjes te doen of om te lezen. In de twee weken hebben Esther, Arjen en Floor verschillende havens en baaien bezocht op de eilanden Lefkas, Meganissi, Kalamos, Kefalonia en Ithaka.

smacap_Bright

Onuitwisbare indruk

Dat zeilen bij hun gezin hoort was al duidelijk. Maar de reis, die ze samen beleefden, heeft desondanks een onuitwisbare indruk achtergelaten. Met veel dankbaarheid kijken ze terug op het avontuur van vrijheid. Zowel de vrijheid van het buiten zijn, als de vrijheid van leven op het water. Tevens werden ze zich bewust van de waarde van hun intense samenzijn.

Er waren van tevoren weinig verwachtingen. Er was hoop op een onvergetelijk zeilavontuur, waarbij zon en zwemmen in idyllische baaitjes, eten in Griekse haventjes en gezellig gezelschap een rol speelde. Iets wat helemaal werd waargemaakt, ook voor Floor.

Zeilen is zo therapeutisch. Samen zijn Arjan, Esther en Floor op hun best, vooral als ze buiten bezig mogen zijn en avonturen beleven.

Bijzondere elementen

De reis, die Esther, Arjan en Floor aangingen, is amper met woorden te beschrijven. Geregeld heeft Esther samen met Floor op het voordek gezeten. Samen keken ze dan naar de zee. Soms ontstonden spontane en bijzondere gesprekken. Rust en stilte nodigt namelijk uit tot zelfreflectie en biedt ruimte om na te denken over het leven. Daarnaast was het fijn om te merken dat Arjan en Esther goed konden samenwerken in onverwachte situaties en uitdagingen: dat ze het konden omzetten in positieve ervaringen, waardevolle leermomenten. Hoe vaak keken ze elkaar niet in de ogen en bevestigden hoe gaaf het wel niet was. Ook Floor, die nog best jong is, raakte niet snel uit evenwicht op spannende momenten.

oznor

Spannende momenten

Het avontuur is meer dan waargemaakt. Floor beleefde fantastische en stoere momenten, samen met haar medezeilgenootjes. Hoe leuk is het om samen te zwemmen, vissen en varen in een motorboot. Hoe stoer en ook spannend is het als de motor, midden op het water, afslaat en de havepolitie uitrukt om te helpen.

Spannend was het ook voor Esther en Arjan. Harde wind en onweer maakte het manoeuvreren, het aanleggen en het ankeren veel lastiger dan ooit verwacht. Een onderschat momentje, waarin ze nog wat te leren hebben. Ook het klotsen van de golven, het los zijn van anker en steeds dichterbij komende rotsen stonden niet op het lijstje, maar heeft veel ervaring opgeleverd. Door deze ervaringen, weten ze dat ze een volgende keer wederom voor zeilen in de Flottielje zullen kiezen. Het was niet alleen gezellig, maar zeker ook veilig, ondanks de verschillende ervaringen.

dav

Terugkijken

Het avontuur om te zeilen in een warm land kan afgestreept worden op de Bucketlist. Met een big smile kunnen ze terugkijken op fantastische ervaringen. Tevens heeft het hun doen beseffen dat er nog veel te leren en te ontdekken valt, maar nog meer heeft het beseft gekweekt dat alles wat we vandaag kunnen doen, niet langer moeten uitstellen. Dat is ook tevens de boodschap die Esther, Arjan en Floor willen meegeven aan de lezers van dit verhaal: geniet van wat is en wat kan.

Herinneringen maken, om steeds weer met een gelukmakend gevoel terug te mogen kijken.

Flottielje zeilen is een perfecte balans tussen zelfstandig varen en de gezelligheid en geborgenheid van het zeilen binnen een groep.

Foto’s Esther, Arjan

 « (Vorig nieuwsbericht)