Vier nieuwe roltrappen voor Shoppingcenter ‘LOON!

Op woensdag 20 mei arriveerden vier gloednieuwe roltrappen in Shoppingcenter ‘LOON! Na bijna 35 jaar waren de oude roltrappen aan vervanging toe. De oude roltrappen zijn afgelopen week eruit gehaald. De nieuwe trappen komen rechtstreeks uit Tsjechië, afkomstig van de firma OTIS. Deze firma heeft destijds in april 1986 ook de eerste roltrappen in Shoppingcenter ‘LOON geplaatst. Gisteravond werd de eerste roltrap ingehangen, waarna vanochtend (donderdag 21 mei) de overige drie roltrappen worden geïnstalleerd.

 

 

Shoppingcenter ‘LOON is een van de oudste winkelcentra van Nederland en bestaat sinds 1965. Het oudste centrum is gebouwd in 1885 De Haagsche Passage. Bijna 35 jaar geleden werden de roltrappen in ‘LOON erin gelegd, in april 1986. Normaal gesproken gaan roltrappen zo’n 70.000 draaiuren mee, oftewel 20 à 24 jaar Deze trappen hebben het dus al veel langer volgehouden, maar waren nu wel aan vervanging toe.

De vier roltrappen arriveerden gisteren in de namiddag rechtstreeks vanuit het plaatsje Břeclav in Tsjechië, net over de grens bij Oostenrijk. Daar ligt een complete fabriek van OTIS. De roltrappen van ’LOON worden daar geassembleerd en in elkaar gezet.

De roltrappen worden vervangen door de opvolger: de ‘LINK’. Ofschoon de look en feel van een roltrap minder snel verandert dan de looks van een auto, zal het publiek toch verschillen zien. Met name daar waar de leuning de roltrap in gaat, ziet het er strakker en mooier uit. Zo ligt de leuningband optisch direct op het glas, waardoor de roltrappen er eleganter en strakker uitzien.

In het kader van de veiligheid zijn de nieuwe roltrappen uiteraard goed verlicht. Zo verschijnt er een groen lichtstrook op het moment dat de tredes uit elkaar schuiven. Daar waar je de roltrap opstapt, is ook verlichting aanwezig, de zogenaamde kamplaat verlichting. Dit was niet aanwezig bij de oude roltrappen.

De nieuwe roltrappen hebben ieder een lengte van 12 meter en wegen 6000 kilo per stuk. Met twee heftrucks werd gisteravond één van de vier roltrappen het winkelcentrum binnen getakeld. De overige drie roltrappen worden vandaag ingehangen. De glazen balustrade die onder de leuning loopt is eraf gehaald zodat er meer ruimte ontstaat en de roltrappen makkelijker getransporteerd kunnen worden.

Deze lastige klus met veel manoeuvres, vergt specialisme. Het is geen sinecure om met twee heftrucks (één voor en één achter) de 12 meter lange roltrappen naar binnen te takelen waar ze vervolgens op hun plek worden gelegd en worden opgebouwd.

De totale investering van de roltrappen bedraagt tussen de € 200.000 en €250.000.

 

Historie OTIS

OTIS is niet zozeer de uitvinder van de roltrap maar was wel de eerste fabriek die roltrappen is gaan maken vanaf 1899. Vroeger was de roltrap in eerste instantie een soort van kermisattractie: het was onduidelijk wat het was, een trap, een lift? Totdat iemand bedacht dat er wellicht toch iets mee gedaan zou kunnen worden. Toen ontstond de naam ‘escalator’, die voortkwam uit een combinatie van de woorden scala (meerdere mogelijkheden/ tredes) en elevator (lift). Hieruit is het woord ‘escalator’ ontstaan. In eerste instantie was het een gepatenteerd woord totdat het zover was ingeburgerd dat iedereen het mocht gebruiken.

De uitvinder van de lift is mijnheer Elisha Graves Otis. Hij had al een fabriek in New York staan en ging vervolgens de roltrap in dezelfde fabriek maken. Hij produceerde de eerste commerciële roltrap voor de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Destijds waren de tredes nog van hout.

De eerste roltrap in Nederland werd in 1926 in het gebouw van De Bijenkorf aan de Grote Marktstraat in Den Haag geïnstalleerd door de fa. Fred. Stieltjes uit Amsterdam-Noord, vertegenwoordiger in Nederland van Otis.

De verwachting is dat de nieuwe roltrappen in Shoppingcenter ‘LOON omstreeks 4 juni in gebruik kunnen worden genomen.

Kijk voor uitgebreide informatie over de koopzondagen en het winkeliersaanbod op www.hetloon.nl

Foto Maartje Frösch.

Geef een reactie