RKHBS 3 behaalt verdiend gelijkspel met 10 man

Na de zeperd tijdens de seizoen opening tegen Sportclub ’25 4 – of moet ik zeggen oud 1 – stond vandaag het uitduel bij FC Landgraaf 3 op het programma.Een geheel nieuw team geformeerd na een fusie tussen SVN en Sylvia, en een team dat ook met een verliespartij waren begonnen aan het seizoen.Bij RKHBS was de waslijst aan afwezigen nog groter dan normaal waardoor er beroep gedaan moest worden op de jeugd. Jeugd moeten we hier letterlijk nemen, want het team had buiten ‘good-old’ Koekie en Henk al een gemiddelde leeftijd van amper 22. Dat gold overigens ook voor de tegenstander waardoor er op voorhand een interessant duel kon ontstaan.

RKHBS begon uitstekend aan het duel met veel combinatievoetbal, maar door niet consequent doordekken op het middenveld, creëerde de thuisclub juist de grootste kansen. Maar Thijmen bewijst al enkele duels dat hij een meer dan betrouwbare doelman is en hij verijdelde dan ook meerdere kansen. Na 25 minuten van kansen over en weer was het dan toch raak en ondanks het veldoverwicht viel het doelpunt aan Landgraafse zijde. Een diepe bal vanuit het middenveld werd zeer knap gecontroleerd door de spits waarna de afronding niet al te moeilijk meer was; een zeer knappe goal. RKHBS was echter niet heel geschokt en ging vrolijk verder met goed voetbal en dit resulteerde al 3 minuten in de gelijkmaker.

Je kunt via een gedegen opbouw scoren, via een spelhervatting, maar soms is het allemaal nog eenvoudiger. Alex gaf een van zijn knappe diepe ballen vanuit de verdediging op Delano en sloeg hiermee het middenveld in een tijd over; de aanname was perfect, en de afronding via een lob over de uitgelopen keeper vanaf 30 meter nog mooier.Zo stonden beide ploegen weer gelijk en bleef het een leuk duel om te kijken olv een uitstekende scheidsrechter.

In de rust besloot ik om iets meer snelheid in de ploeg te brengen tov balvastheid en gooide de jonge gasten Shinji en Jeremy voor de leeuwen. Veel soelaas had deze ingreep niet want na 12 minuten konden alle leuke plannetjes in de prullenbak. FC Landgraaf kreeg een vrije trap welke vrij kon worden ingekopt waarna Mitchel op de lijn met een voortreffelijke redding een doelpunt voorkwam. Helaas was deze jongeman even vergeten dat niet hij maar Thijmen een keeperstenue aanhad, en de straf na de handsbal was geheel conform de spelregels; rood en een strafschop. Deze werd onberispelijk ingeschoten waarna een schier onmogelijke opdracht te wachten stond; 33 minuten met een man minder een achterstand weg te zien wegwerken.

In dit geval kun je als coach een spits wisselen voor een verdediger, maar dan blijft er voorop niet meer veel over of je gaat over op een potje blufpoker; ik koos voor het laatste. Alex ging van de voorstopper positie naar linksback en Koekie nam de spits voor zijn rekening, Zo bleef het overwicht voor RKHBS maar de counters van FC Landgraaf levensgevaarlijk. Thijmen bleef echter uitstekend keepen en de gevaarlijke rechtsbuiten bleek een goede voetballer maar ook redelijk besluiteloos, waardoor de definitieve nekslag uitbleef en RKHBS nog altijd mocht hopen op een goed resultaat. Het laatste kwartier ging mijn blufpoker over op kamikaze door een verdediger eruit te halen en met Timo nog een spits erin te brengen.Deze jongen weet exact wat hij wel en vooral niet kan en speelt geheel naar zijn mogelijkheden.Lekker oorlog maken voorin met zijn 1.96 en hopen dat het balletje een keer goed valt; in de 84e minuut vielen alle stukjes van mijn strategie op zijn plaats.

De pass op Timo werd in de 16 met vele spelers om hem heen keurig onder controle gebracht en het pasje op Delano was perfect waarna laatstgenoemde hard kon binnenschieten, zijn 5e doelpunt alweer in twee duels. Vlak voor tijd kreeg Shinji daarna nog een schietkans maar zijn inzet ging net over. Zo eindigde het vermakelijke en zeer sportieve duel in een 2-2 gelijkspel waar de boys van de Heerlerbaan zich de morele winnaar mochten noemen. Dit eerste punt in de competitie komt ze door een geweldige vechtersmentaliteit volledig toe.