Beekdaelen zet in op duurzame onkruidbeheersing

Versnipperd, gedroogd gras in een plantvak: Het was ook voor de medewerkers van de buitendienst een primeur toen ze afgelopen maandag in Merkelbeek een perk met ‘Miscanthus’ instrooiden. De snippers van dit snelgroeiend siergras zorgen onder meer voor het beperken van onkruidgroei.

De gemeente wil dat de perken in Beekdaelen het hele jaar door een zo gelijk mogelijke uitstraling hebben. Dit is niet altijd even gemakkelijk te bereiken. Zo zorgen bepaalde weersomstandigheden ervoor dat onkruid veel sneller groeit. Het kost veel mankracht en geld om daar telkens direct op in te springen. De gemeente is daarom continu op zoek naar betere manieren en creatieve oplossingen om het onderhoud van de groenvoorzieningen en de uitstraling van de perken te verbeteren.

Er is gestart met een proef om te kijken of het instrooien van perken met Miscanthus een oplossing kan zijn. Het siergras wordt elk jaar afgeknipt en het snoeiafval wordt versnipperd. Aan de Clemensweg in Merkelbeek ter hoogte van gemeenschapshuis De Henkhof werd maandag een eerste een plantenvak ingestrooid.

Wethouder Roy van der Broek kwam een kijkje nemen. Hij legt uit: “In dit soort perken is het lastig om de planten heen te schoffelen om het onkruid te wieden. De Miscanthus moet de groei van het onkruid beperken.” Daarnaast moet het strooisel ook zorgen voor het beter vasthouden van vocht en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Miscanthus is een regionaal product. Het wordt geproduceerd in Weert. Beekdaelen is de eerste Zuid-Limburgse gemeente die Miscanthus toepast op lössgronden.

In het voorjaar van 2020 startte de gemeente al met een andere kleinschalige proef om onkruidgroei te remmen. Ter hoogte van het gemeentehuis in Schinveld werden plantenvakken met ligusterhagen gevuld met Bokashi. Dit is een strooisel gemaakt van bladafval. Ook Bokashi zorgt voor het beperken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Eind vorig jaar startte de gemeente met het inzamelen van bladafval om deze proef op meer plekken te kunnen voortzetten. De eerste resultaten met Bokashi waren bemoedigend. Er is daarom besloten om het product ook te gebruiken bij de nieuwe aanplant van de markt in Oirsbeek.

Dit najaar worden de resultaten van de beide proeven naast elkaar gelegd. Op basis van de bevindingen zal worden bepaald of één product of beide producten grootschaliger worden toegepast.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie