Foto: Lucho Carreno

Met de examens net achter de rug, is het tijd om vooruit te kijken naar de periode die hierop volgt: die van de eindexamenfeestjes. De verhoogde leeftijdsgrens voor alcoholgebruik – sinds 2014 naar 18 jaar – plaatst veel ouders voor de uitdaging die grens te bewaken. Deze week start in onze regio voor het eerst een voorlichtingscampagne rond dit thema. Belangrijke tip aan ouders: bemoei je met de voorbereiding en blijf aanwezig.

Een examenfeest is een kwetsbaar moment waarop sommige jongeren voor het eerst, of teveel alcohol drinken. Dit blijkt uit signalen van de alcoholpoli’s van de regionale ziekenhuizen. De wet is er duidelijk over: NIX onder de 18. Maar deze leeftijdsgrens plaatst ouders wiens kind eindexamen heeft gedaan voor nieuwe uitdagingen. Hoe ga ik dit zonder geruzie in goede banen leiden? Wordt een examenfeestje zonder alcohol toch gezellig? En wat te doen als er vrienden komen die wel al alcohol mogen drinken?

Uitgangspunt is: probeer de afspraak van NIX onder 18 vast te houden. Is het kind 18, bespreek dan de voor- en nadelen van alcohol en trek een grens.

Enkele tips
Laat de organisatie van een eindexamenfeest niet volledig aan zoon of dochter over, maar bemoei je met de voorbereidingen. Beslis mee over de inkoop van drank: welke drank? Hoeveel? Koop niet meer alcohol dan je wil dat je gasten drinken en zorg voor voldoende frisdrank. Leg contact met andere ouders over je aanpak, het risico van indrinken en het toezicht. Dat laatste is belangrijk: wees op het feestje aanwezig, al is het als ‘behang’.

Hiernaast vindt u een compleet overzicht van de tips. De informatie wordt niet alleen verspreid via Zuyderland, maar ook Mondriaan Verslavingspreventie, andere ziekenhuizen VO-scholen, Centra voor Jeugd en Gezin en de GGD.

https://www.zuyderland.nl/soc-med-storage/eindexamenfeesten-alcohol/

Geef een reactie