Wethouder Thomas Gelissen (links) bij de nieuwe uitruklocatie bij zorgcentrum Emmastaete in Brunssum. Naast hem Frank Smeets van de GGD-Zuid-Limburg. Foto: Emile Verhijden

 

 

 

In Brunssum en Kerkrade komen extra uitruklocaties voor de ambulance. Het is een proef om aanrijtijden te verkorten.

De Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Limburg (RAV ZL) verwacht vanuit die locaties een aantal plekken in Zuid-Limburg sneller te kunnen bereiken dan vanuit de huidige vier ambulanceposten. Die liggen in Heerlen, Geleen, Maastricht en Gulpen.

Verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade en zorgcentrum Emmastaete in Brunssum zijn bereid als extra uitruklocatie te fungeren. Hier worden ambulances ‘dynamisch’ ingezet. De RAV is erg blij met de medewerking van deze zorginstellingen. Een ‘officiële’ ambulancepost kost veel geld en is gezien het budget van de RAV onbetaalbaar.

Samen met wethouder Thomas Gelissen van Brunssum heeft de RAV ZL gezocht naar een betaalbaar alternatief. Dankzij de samenwerking met Lückerheide en Emmastaete is dat er nu. Thomas Gelissen: “De gemeente Brunssum heeft hiervoor geijverd en met een goede reden. De inwoners van Brunssum, en van andere gebieden in Parkstad, kunnen bij spoed sneller op ambulancezorg rekenen, zo is de verwachting.”

Ook met partijen in Beek is de RAV in gesprek over een extra uitruklocatie. Na een proefperiode wordt bekeken of de extra uitruklocaties inderdaad voldoende tijdwinst opleveren.

Zuid-Limburg haalt de norm

Overigens presteert de Zuid-Limburgse ambulancezorg zeer goed. De landelijke norm stelt dat de ambulance in 95% van alle levensbedreigende spoedritten in een regio binnen 15 minuten ter plekke moet zijn. De RAV Zuid-Limburg zit op 96,6%. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat het 17 van de 24 regionale ambulancediensten niet lukt om deze norm te behalen.

Geplande ambulancezorg in gedrang

Toch is het ook voor de RAV Zuid Limburg een enorme uitdaging om aan de vraag naar ambulancezorg te voldoen. Vooral bij pieken in meldingen, want het aantal ambulances is beperkt. De ritten zonder spoed (de geplande ambulancezorg) kunnen dan in het gedrang komen.

Om de beschikbare capaciteit optimaal te benutten, zetten de centralisten op de meldkamer ambulances ‘dynamisch’ in. Een ambulance staat dan paraat bij een van de extra uitruklocaties. Maar dat kan ook op een andere plek zijn, zoals een tankstation of langs een uitvalsweg.

 

Geef een reactie