Dodental aanslag Istanbul loopt op tot 39 – ‘IS verantwoordelijk’

Update: Het dodental van de aanslag op luchthaven Atatürk in Istanbul is opgelopen tot zeker 36, buiten de drie zelfmoordterroristen gerekend. Dit aantal loopt  waarschijnlijk nog op, omdat van de 150 gewonden er enkelen slecht aan toe zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen melding ontvangen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Een ‘grote meerderheid’ van de slachtoffers was Turks, melden de autoriteiten, maar waarschijnlijk zijn er ook slachtoffers met andere  nationaliteiten, bevestigde premier Binali Yildirim. Later zullen de autoriteiten een lijst met namen van slachtoffers vrijgeven. Volgens de premier is terreurgroep Islamitische Staat verantwoordelijk voor de aanslag. ‘De bevindingen van onze veiligheidstroepen wijzen erop dat IS de uitvoerder is van deze aanslag’, zei hij.

Volgens de premier kwamen drie daders met de taxi naar het vliegveld en openden ze daar met kalasjnikovs het vuur. Vervolgens bliezen ze zich op met bomvesten. Dit gebeurde vlak voor de veiligheidscontrole op de internationale terminal van het vliegveld. 

Een verslaggever van het Amerikaanse NBC sprak een getuige die zag hoe een politieagent buiten het luchthavengebouw een verdachte probeerde tegen te houden, waarop die zichzelf zou hebben opgeblazen.

Een ooggetuige, die als electriciën op de luchthaven werkt, zei tegen BBC dat hij veel lichamen heeft gezien. Hij zei dat de ruiten trilden na de explosie. Een meisje van 12 dat net was geland vanuit Düsseldorf zei tegen persbureau AP dat er overal bloed lag. ‘Alles was in kleine stukjes geblazen. Als we twee minuten eerder waren geland, waren wij het geweest.’

Ambulances en taxi’s werden gebruikt om gewonden te vervoeren. Facebook heeft zijn Safety Check-functionaliteit voor Istanbul ingeschakeld. Hiermee kunnen reizigers die ten tijde van de aanslag in de buurt waren aan hun vrienden en familie laten weten dat ze in orde zijn.

Geef een reactie