Een groot aantal verpleeghuizen kan de zorg voor ouderen niet goed aan!

Foto Lucho Carreno

 Een groot aantal verpleeghuizen kan de zorg voor ouderen niet goed aan. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport over 150 verpleeghuisinstellingen.

Over elf van de instellingen zijn de zorgen zeer groot. Nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan van de inspectie.

De inspectie heeft het afgelopen jaar extra toezicht gehouden op de 150 verpleeghuizen. Een derde daarvan heeft te weinig oog voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg en weet zich niet goed te verbeteren.

Bijna de helft meldt fouten niet of gebruikt deze informatie niet om de kwaliteit te verbeteren. In bijna 60 van de 150 instellingen voert het verplegend personeel geen tweede controle uit bij het toedienen van risicovolle medicijnen.

Onacceptabel

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) grijpt in bij de elf instellingen waar de inspectie grote zorgen over heeft. Hij noemt de situatie er “onacceptabel” en wil dat de verpleeghuizen “verbeteren of sluiten”.

Van Rijn stelt een speciaal interventieteam in dat “geen enkele maatregel schuwt”. Het kan gaan om het vervangen van bestuurders en andere leidinggevenden, een opnamestop of zelfs sluiting van een verpleeghuis.

Dit interventieteam bestaat uit mensen van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie en werkt samen met de Inspectie. Ondertussen blijven deze instellingen onder permanent toezicht staan, aldus Van Rijn.

http://www.igz.nl/

Geef een reactie