Stoomtrein ZLSM rijdt over nieuw viaduct in Miljoenenlijn

Foto: Lucho Carreno

Op donderdag 7 juli 2016 heeft de Zuid- Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) haar baanvak tussen Kerkrade en Simpelveld weer in gebruik genomen. De afgelopen maanden is in dat baanvak een nieuw viaduct gebouwd waar de Buitenring Parkstad Limburg (BPL) onderdoor gaat lopen. Door de aannemerscombinatie BPL is met man en macht gewerkt om het viaduct in een recordtijd te bouwen, zodat de ZLSM geen hinder zou ondervinden van de bouw tijdens het toeristenseizoen. Gedeputeerde Eric Geurts gaf het officiële vertreksein voor de eerste trein over het nieuwe viaduct, in aanwezigheid van de Kerkraadse wethouders Tim Weijers (toerisme) en Jo Bok (verkeer en vervoer) en vertegenwoordigers van de ZLSM.

De inspanning die de werknemers van de aannemerscombinatie Buitenring Parkstad Limburg moesten leveren om dit viaduct zo’n drie maanden eerder dan gepland af te leveren, vóór de start van het toeristenseizoen heeft zijn vruchten afgeworpen. Daarom werden zij  door de aannemer beloond met een uitnodiging voor de eerste rit over het viaduct. Gedeputeerde Geurts: “De aanleg van de Buitenring heeft een behoorlijke impact op de bestaande omgeving. Uiteindelijk zal de toeristische branche profiteren van de betere verbindingen, maar het is goed om te zien dat ook al tijdens de bouw rekening wordt gehouden met de belangen van de toeristische ondernemers. Dankzij de extra inspanning van de aannemer en de goede afstemming met de gemeente Kerkrade, kunnen de toeristen weer vanuit de Stoomtrein genieten van Limburg”.

In de komende periode wordt het Wauwelpad nog in ere hersteld en daarmee is er weer een goede wandelverbinding in de omgeving. Op het viaduct is bovendien een faunapassage aangelegd. De leefgebieden van verschillende diersoorten, zoals (primair) das en reptielen maar ook andere soorten zoals marters en vossen, worden hierdoor met elkaar verbonden. Daardoor ontstaat meer ruimte voor deze dieren en kunnen zij makkelijk tussen de verschillende gebieden bewegen.

Geef een reactie