Whatsapp buurtpreventie ook in Simpelveld en Bocholtz

 

Foto Gemeente Simpelveld

Al enige tijd bestaat er een moderne variant van Buurtpreventie: de WhatsApp. Ook in Simpelveld en Bocholtz zijn er al enkele WhatsApp Buurtpreventiegroepen. 

Dat zijn extra ogen en oren voor de politie. Via de groep kunnen buurtbewoners verdachte situaties delen met de bewoners om hen heen. Opvallende situaties waarbij ze zich afvragen of ze wel kloppen; is het wel oké? Denk bijvoorbeeld aan (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling.
Om echt succesvol te kunnen zijn, is het belangrijk dat de WhatsApp-groep ook zichtbaar is. Dat kan door het plaatsen van borden ‘WhatsApp Buurt Preventie’. Afgelopen week heeft burgemeester Richard de Boer, samen met de heer Van der Snoek in de buurt Rode Put/ Pater Damiaanstraat de eerste twee borden onthuld. Burgemeester De Boer; “Deze zichtbaarheid maakt de buurt veiliger, want een verdachte zal zo snel mogelijk uit een WhatsApp-buurt proberen te komen. Naast samenwerking binnen de groep is contact met nabijgelegen WhatsApp-groepen dan ook belangrijk. En veiligheid is van ons allemaal, overheid en burger.”

Gemeente Simpelveld en de politie juichen deze vorm van buurtpreventie toe, maar benadrukken wel dat het een initiatief is vóór en dóór bewoners. Burgemeester Richard de Boer: “WhatsApp is een enorm goede toevoeging aan opsporing. Het is de participatiemaatschappij in werking. We hopen dat de WhatsApp-groepen in onze gemeente zich uitbreiden, waardoor op termijn een steeds groter gebied onaantrekkelijk wordt voor criminelen.”

Wilt u ook aan de slag met WhatsApp buurtpreventie? Een nieuwe groep starten is heel eenvoudig, net als aansluiten bij een bestaande groep. Kijk op www.wabp.nl voor meer informatie. Op de kaart kunt u zien welke groepen al actief zijn in onze gemeente.

 

Geef een reactie