Middelbare scholier Jesse de Groot (16) liep zijn verplichte maatschappelijke stage bij VluchtelingenWerk. Nu is hij taalcoach van Enkush (8).

Geen schilderklusjes

‘Ik zocht een interessante stageplek. Mijn moeder is vrijwilliger bij VluchtelingenWerk en zij stelde voor om daar stage te lopen.’ Hij kan scholieren zijn stageplek aanraden. ‘Het was heel leerzaam. Klasgenoten deden schilderklusjes, maar ik kon echt mensen helpen.’

Indrukwekkende stage

Zo gaf Jesse fietslessen aan een Somalische vluchteling, taalles aan volwassenen en keek hij mee tijdens de spreekuren in het asielzoekerscentrum. ‘Het viel me op dat de mensen die ik heb ontmoet, helemaal niet naar Nederland zijn gekomen uit economische motieven. Deze mensen zijn écht gevlucht.’
Het verhaal van een Irakese man heeft veel indruk op hem gemaakt. ‘Deze man is gevlucht vanwege zijn geloof. Hij heeft me verteld wat hij heeft meegemaakt, bijvoorbeeld vreselijke bombardementen. Zulke verhalen hoor je niet op het nieuws.’

Spelenderwijs Tijdens zijn stage stonden ook leesopdrachten op het programma met de Mongoolse Enkush. De twee jongens hebben nog steeds contact. Jesse is nu zijn taalcoach. ‘Dan lezen we korte verhalen uit boeken die ik meeneem of we doen spelletjes, want op die manier leert hij sneller.’ Enkush: ‘Soms spelen we ook gewoon een potje voetbal buiten, hoor.’

www.vluchtelingenwerk.nl

Geef een reactie