Peter Paul Zalm kopie

 

Foto: Lucho Carreno

Deel II   Onder de Loep  Peter Paul Zalm. De fiets, mijn grote passie, de rode draad in mijn leven!

Inmiddels was ik 22. Ik ontmoette Mariëlle Diederen, mijn huidige vrouw, van de gelijknamige houthandel in Schinveld, waar ik overigens pas na 22 jaar mee trouwde.  We wilden in juni 2001 al eens trouwen, maar het overlijden van mijn vader en haar moeder aan kanker in dat jaar besloot daar anders over. We waren 2×11 jaar samen, hadden elkaar met carnaval leren kennen en besloten na 2 x 11 jaar tijdens carnaval 2012 te trouwen. Het was tevens het 11 jarige jubileum jaar van onze Carnavalsgroep Noa- Os Chaos! Lucho, de redacteur, vroeg mij ook te kiezen tussen carnaval of vakantie. Voor het eerst in 25 jaar ga ik komend jaar waarschijnlijk voor vakantie kiezen. Dat is als echte Heerlenaar toch een dieptepunt. Zo heurt dat niet, maar mijn beste vriend zegt altijd: “wat is in vredesnaam het nut om iets te doen waar je geen zin in hebt” Haha. Af en toe zou je wensen dat het leven zo in elkaar kon zitten.  Maar dit terzijde. Mijn vrouw Mariëlle is een sterk, gezellig en eerlijke meid en zij zorgde dat ik dat ook weer werd. Wederom speelt de fiets daar weer de grootste rol in.

School is aan mij nooit besteed geweest, stond op de 2e plaats. Mijn oudste zoon Seb, die nu naar VWO Bernardinus gaat heeft besloten die rol wel goed af te ronden. Ik zou trots zijn indien het hem wel lukt. Ik besloot daarom al op 24 jarige leeftijd Peza Trading te starten, een importgroothandel in high end cycling products. De fiets en fietsen is mijn grootste passie. Ik had als voorbereiding al even gewerkt bij rijwielzaken van Bert Rekers, John Willemsen en Peter Hogenhout.  Mijn gespecialiseerde groothandel zorgde er echter voor dat ik verder de wereld in kon. Inkopen in Amerika en Duitsland en verkopen aan de gespecialiseerde fietswinkels in de Benelux. Merken als Oakley brillen, Isaac racefietsen en Lightweight wielen heb ik uiteindelijk in de Benelux op de kaart gezet. Ik ben een pionier. Het zal het neusje van de Zalm zijn dat snel nieuwe ontwikkelingen en trends spot. We bouwden onder andere de lichtste racefiets van de Benelux in 2007, 10 jaar geleden. Met een beetje humor en de slogan: “Sorry lieverd, maar gewicht doet er wel toe” bouwden we een Isaac Ultrasonic van 4.5 kg.  Passie en enthousiasme is altijd al mijn drijfveer geweest.

Maar helaas heeft het geven van te veel energie ook zijn keerzijde. Mijn weerstand verlaagde door het vele werken en de stress. Mijn lichte vorm van reuma hielp daar ook niet echt bij. Jaarlijkse ontstekingen en de bijbehorende medicijnen zoals prednison wilde ik uit mijn leven verbannen. Het lukte maar niet om beter met de stress om te gaan en toen daarbij in 2009 ook nog eens de fietsmarkt tegenzat en mijn hoofdmerk Isaac failliet ging besloot ik om mijn bedrijfsactiviteiten te staken. Ik ben scherpzinnig met geld, daarom ben ik niet failliet gegaan, maar de nasleep met een onder water staand huis zorgde niet voor volledig rustig leven. Het was crisis. Ik besloot Tehava International, een groothandel in Geleen te benaderen en uiteindelijk ben ik daar gaan werken in de verkoop. Al mijn importmerken heb ik meegenomen en met name Isaac fietsen zijn daar echt volwassen geworden. Ik vond mijn rust in loondienst en heb mijn ontstekingen nooit meer gehad. Zo zie je dat stress een killer is.

Na Tehava  heb ik nog even als europees salesmanager gewerkt voor het Amerikaanse Reynolds Cycling, producent van high tech carbon wielen voor Race en mountainbikes. Maar toen deze baan stopte en mijn vrouw kanker kreeg in december 2014 stond de wereld een jaar stil. Gelukkig was het niet uitgezaaid, maar de tijd van operaties en chemo therapie was heftig. Voor het eerst in mijn leven was ik een jaar werkloos. Maar wat kwam dat goed uit zeg, want op die manier kon ik mijn vrouw en kinderen ondersteunen gedurende deze moeilijke periode. We zijn er weer sterker uitgekomen. We zorgen nu voor de juiste balans tussen werk en vrije tijd. 1 ding tegelijk en doen waar je zin in hebt. Ik kan er niet meer tegen als mensen zeggen dat ze het druk hebben want die keuzes heb je zelf gemaakt. De wereld heeft te veel te bieden, dat is de tijdsgeest, maar het gaat niet om de kansen die je krijgt, maar de keuzes die je maakt.

Ik ben een vrije jongen, die zichzelf wil zijn en dat is precies wat ik nu weer ga doen. Ik ga nu werken als verkoopagent voor Lightweight , ’s werelds meest begeerlijke carbon racewielen. Daarnaast zal ik de export gaan doen voor SNURK beddengoed, een hip dekbeddenmerk van mijn vriend Erik van Loo en zijn vrouw Peggy van Neer uit Heerlen.

Ik heb ook besloten om per 1 september mijn grote droom waar te maken en mijn eigen race- en mountainbike merk SWETT customs cycles te starten. Mijn ervaring, kennis,  passie en joie de vivre instelling moeten samen komen in een merk dat zeer persoonlijk wordt voor mijn klanten. Ik zal alleen op afspraak werken met consumenten in een showroom waar je op je gemak met een lekker bier, wijntje of koffie op een tijdstip dat jou uitkomt je eigen fiets samenstelt. Samen  vinden we het frame, de onderdelen , de wielen en zitpositie die bij jouw past. Maar nog mooier is dat je zelf kunt kiezen uit het design en de kleurstelling van het frame. Zo wordt het echt je eigen fiets waar alle aandacht aan is besteedt. De prijzen voor een fiets variëren tussen € 2300,- en € 4500,- voor Swett custom cycles.  Vanaf € 4500,- biedt ik high end merken aan zoals Lightweight.

Je kan niet alleen talenten hebben en daarom focus ik mij nu alleen nog maar op waar ik goed in ben en zin in heb. Ondanks alle tegenslagen in het leven ben ik er nog steeds van overtuigd dat alles lukt indien je echt wilt. Blood, SWETT and tears!

Over 5 jaar hoop ik dat ik nog even tevreden ben als nu en mijn vrouw en kids gezond zijn, ik nog steeds een paar keer per week met mijn fietsclub Stravaganti fiets en mijn fietsenmerk, mijn 3e kindje  een begeerlijk merk is.  Ik hoop ook dat we dan de Ronde van Welten weer begonnen zijn en dat alle toerfietsers in Heerlen meedoen aan dit volksfeest dat het weer zou moet worden.

Een mooi einde van een zeer leuk gesprek met Peter Paul Zalm een jonge man die midden in het leven staat en weet waar zijn toekomst ligt.

DSC_5034

 

Foto Piet Zalm

Geef een reactie