Op initiatief van de Stichting Kerkrade Gezond is de gemeente Kerkrade sinds 2015 JOGG-gemeente. Sindsdien kiezen steeds meer scholen, instellingen en verenigingen voor een goed aanbod aan gezonde voeding en meer beweging.

JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. “De afgelopen 30 jaar is overgewicht onder volwassenen en kinderen toegenomen”, zegt wethouder Jo Schlangen (Jeugd, Sport en Onderwijs). “Ongeveer één op de zeven kinderen is te zwaar. Daar moet iets aan gedaan worden. Van belang is dat we het probleem samen aanpakken. De gemeente, GGD, scholen en verenigingen, slaan de handen ineen om de jongste generaties een gezonde toekomst te bieden”. Het afgelopen schooljaar zijn drie projecten gestart om overgewicht tegen te gaan en bij jongeren het belang van bewegen en gezonde voeding onder de aandacht te brengen.

Beweegonderwijs Kleuters in Actie en KidsXtra

Een van de onderdelen van JOGG is de bewegingsmodule Kleuters in Actie. Kinderen van de groepen 1 en 2 krijgen 30 weken lang binnen het reguliere onderwijs een gymles waarin ze spelenderwijs hun motoriek ontwikkelen. Twee gekwalificeerde sportconsulenten leren de kinderen onder andere klimmen, klauteren en balanceren. Daarnaast krijgen ze door de verschillende spelvormen ook meer plezier in bewegen. Om de voortgang te bewaken en te kijken of het aanbod het gewenste resultaat oplevert, wordt er op twee momenten in het jaar bij alle kinderen een test afgenomen. Kinderen die een achterstand op motorisch gebied hebben of dreigen op te lopen, kunnen zich samen met hun ouders inschrijven voor het aanvullende programma KidsXtra. Het afgelopen jaar hebben 9 scholen deelgenomen. Komend schooljaar sluit nog een school aan. Ook groep 3 krijgt komend jaar een passend aanbod.

Lees verder https://www.kerkrade.nl/nieuws_en_publicaties/nieuwsberichten/02.08.16__succesvol_eerste_jaar_jogg_in_kerkrade/

 

Geef een reactie