11 augustus Orlando Festival & Concours 2016 Openingsconcert 35e editie

 

 Donderdag 11 augustus
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Theater Heerlen
Zaal: LIMBURGzaal

Het openingsconcert van het beroemde Orlando Festival biedt een keur aan grote kamermuziekensembles zoals het Osiris Trio en bekende en bijzondere kamermuziek. Zo speelt het dertigjarige Lafayette String Quartet het kwartet dat Marius Flothuis ooit voor het viertal schreef. Een mooie samenvatting van een festival. 

Rusquartet:
Harry Rittner (piano)
Lafayette String Quartet
Osiris Trio
Werken van: Janácek, Beethoven,
Flothuis, Brahms

De verhalen achter het Orlando festival

Bijna vijfendertig jaar geleden streek het toenmalige Orlando Kwartet neer in de middeleeuwse abdij Rolduc in Kerkrade om de grootste passie van de vier heren verder uit te dragen: kamermuziek. Het werd het zaadje voor een festival dat inmiddels internationale allure heeft en zich met concerten over de gehele regio uitstrekt. Zo is ook Heerlen jaarlijks van de partij met een aantal bijzondere concerten zoals dit feestelijke openingsconcert van een aantal centrale ensembles van de editie 2016. Verheugend is de aanwezigheid van het dertigjarige Lafayette String Quartet.  In 1988 kwam dit begenadigde Amerikaanse viertal, toen nog jong en net beginnend,  voor het eerst naar het Orlando Festival. De vier dames ontmoetten daar de musicoloog, componist en voormalig artistiek directeur van het Concertgebouworkest Marius Flothuis.  De Nederlandse grootmeester van de zwoele Frans georiënteerde lyriek raakte niet alleen bevriend met de strijkers maar was ook zo onder de indruk van hun geluid dat hij in 1992 een strijkkwartet voor ze schreef. Dit tweede strijkkwartet kreeg de naam Fantasia en bleef een geregeld terugkerend werk op de programma’s van het Lafayette Strijkkwartet. Juist dit kwartet neemt het nog steeds in de oorspronkelijke bezetting spelende viertal mee naar Heerlen om de start van het Orlando Festival 2016 luister bij te zetten.

Leoš Janáček
Strijkkwartet nr. 1, Kreutzer Sonate
Rusquartet Xenia Gamaris viool, Anna Yanchishina viool, Ksenia Zhuleva altviool, Peter Karetnikov violoncello

Ludwig van Beethoven
Sonate nr. 8, op.13,  Sonate Pathétique
Hardy Rittner, piano

Pauze

Marius Flothuis
Quartetto II (Fantasia), op.94, opgedragen aan het Lafayette String Quartet
Lafayette String Quartet Ann Elliott-Goldschmid viool, Sharon Stanis viool, Joanna Hoodaltviool, Pamela Highbaugh Aloni violoncello

Johannes Brahms
Pianotrio nr.1,  op.8
Osiris Trio Peter Brunt viool, Larissa Groeneveld violoncello, Ellen Corver piano

download

Geef een reactie