DE ONTMOETING MET :   HENK BUTINK.

Deze keer is onze gast Henk Butink bij velen bekend van de vele activiteiten waarbij hij betrokken is.

Wie is Henk Butink ?

Hij is geboren op 31 -07- 1956 op de Heerlerbaan waar hij enkele jaren heeft gewoond. In 1960 verhuisde het gezin Butink naar de wijk Heksenberg waar Henk tot 2009 heeft gewoond. Nu woont Henk Butink in centrum van Heerlen.

Hij heeft een partner en twee kinderen , dochter Maureen 24 jaar  en zij heeft met haar partner Bram een kind en de tweede is op komst. En zoon Maarten 21 jaar , student aan de universiteit van Maastricht.

Maatschappelijke loopbaan :

1975  –  1987  begonnen als bemiddelaar en later chef-bemiddeling bij het toenmalige Gewestelijk Arbeidsbureau Oostelijke Mijnstreek.

Daarna ruim 22 jaar HR-manager bij ijzergieterij Componenta ( voorheen Globon ) te Heerlen – Hoensbroek.

Heden, bedrijfsadviseur bij het UWV WERKbedrijf.  –  WekgeversServicepunt. Vanuit het UWV is hij projectleider Servicepunt Techniek Zuid-Limburg, een werkgeversservicepunt.

Overige activiteiten :

Sedert maart 2014 lid van de gemeenteraad Heerlen via de Stadspartij  –  Het alternatief , en betrokken bij de commissie Economische Stimulering en Ruimtelijke Ordening.

Daarnaast voorzitter van de voetbalvereniging RKVV Heksenberg en tevens bestuurslid bij de Stichting Kringloop Centrale Parkstad en Stichting Corneliushuis Heerlerheide. Ook actief bij de werkgroep Sport en Bewegen Heksenberg  –  Pronsenbroek , waarin alle sportverenigingen zijn gebundeld.

In het verleden :

Voorzitter geweest van woningvereniging De Volkswoning en vervolgens lid van de Raad van Commissarissen van Woonpunt. Ook voorzitter geweest van Wijkraad Heksenberg en daarmee samenhangend voorzitter Actiecomite  Geen Gedoogzone Heksenberg – Palemig. En recent een actieve periode afgesloten als voorzitter van D`r Heksenbergse Vasteloavends Verein , wel nog betrokken bij de oud prinsen van deze vereniging.

Uw vader was vele jaren prominent gemeenteraadslid voor het CDA in Heerlen .

Zeker, ik heb zijn politieke gedrevenheid en loopbaan thuis meegemaakt. Mijn vader is 20 jaar              ( 1966   –  1986 ) lid geweest van het CDA . Daarnaast was hij ook nog eens voorzitter van RKVV Heksenberg van 1976  –  1986 .

Was dat ook de reden dat U in de politiek bent gestapt ?

De appel valt niet ver van de boom. Vader Guus is 20 jaar raadslid geweest voor het CDA. Zoals eerder aangegeven heb ik de lokale politiek van jongs af aan met veel belangstelling gevolgd. Mooie discussies over het mislopen van pretpark Disney Teerworm, de ontwikkeling van de Woonboulevard en nog meer van die grootschalige projecten. En natuurlijk heel spannend als een burgemeester, wethouder of raadslid op huisbezoek kwam. Kortom het heeft mij altijd geboeid en wil dit ook een keer van dichtbij meemaken.

 

Uw vader stond bekend voor zijn sociale betrokkenheid bewoners uit de Heerlense wijken , iets wat men ook bij U ziet , deze sociale betrokkenheid en het denken in oplossingen. Dezelfde genen

Waarschijnlijk wel , hij was mijn voorbeeld.

 

Maar dan gaat U actief aan de slag in de politiek , en dan kiest U niet wat velen dachten voor het CDA maar voor de Stadspartij?

STADSPARTIJ IS EEN PARTIJ DIE ZICH AANGESPROKEN VOELT VOOR ONTWIKKELING OP WIJKNIVEAU!

mijn argument , Heerlen is helaas geen stad , maar een stad van wijken. Er is geen stadsgevoel , onsamenhangend en met een aaneen schakeling van pijnpunten, zoals onder andere :

Achter uithollend centrum ondanks de diverse activiteiten.

Pijnpunt is ook , men heeft nauwelijks gevoel  bij bedrijf klimaat en economische ontwikkeling.

Pijnpunt is ook , het huidige bestuur praat wel over maar niet met de mensen ! Maar hebben wel de mond vol van participatie.

De enorme leegstand in de stad !

Het niet doorgaan Primarkt een grote gemiste kans , college is het zelf schuld men heeft niet slim onderhandeld. In het verleden ook outletcentrum gemist , en dan nu heel krampachtig reageren op het mogelijk vertrek van de Mediamarkt naar de Woonboulevard.

Het college mist ondernemer kennis, gelukkig probeert Martin de Beer daar nog een andere wending aan te geven.

Is dit de toekomst visie van de Stadspartij ?

Ook hier geldt; Heerlen is een stad van wijken. Laten we de wijken, de mensen in die wijken koesteren. Niet ‘’ pamperen ’’

U staat bekend dat U iemand bent van , doorzetten , volhouden , uitdagingen en meedenken , hoe ziet U de politieke toekomst ?

Als we de genoemde uitgangspunten kunnen vasthouden dan komt het moment van besturen wel weer , het is een kwestie van doorzetten.

Hoe ziet U de toekomst van de gemeente Heerlen?

Ben optimistisch van aard, maar helaas geldt dat niet voor mijn verwachtingen van de stad en economische ontwikkelingen van Heerlen. Gelukkig zit de fraaie regio Parkstad zowel economisch als toeristisch in de lift. Met de Buitenring in het verschiet zal de bedrijvigheid in Parkstad toenemen!Het Gaia park , Mondo Verde – en hopelijk ook op niet al te lange termijn – Wonder Nature World in Brunssum zullen groei met zich mee brengen. Bezoekjes aan steden zoals Dordrecht , Groningen , Zwolle en Nijmegen fleuren op en maken een vergelijk met Heerlen helemaal frustrerend. Zelfs Roermond heeft Heerlen afgetroefd met zijn XXX.

Foto's Henk Butink

Het winkelhart van Heerlen is de Woonboulevard en niet het binnen centrum met maar 4 straten, de Bongerd, de ON straat , de Saroleastraat en de Honingmanstraat. Neen , Heerlen is en blijft een stad van wijken.

En juist daar verslapt de aandacht van deze gemeente ! Buurtparticipatie staat hoog in het vaandel , de praktijk is veel weerbarstiger en wordt vanuit en patriotische stijl vanuit het gemeentehuis aangestuurd.                     

 

Wat is dan de uitdaging ?

De uitdaging voor deze stad is beleid zonder de SP !

De huidige coalitie knikt maar en zitten in het aanhangwagentje.

Dan terug naar Uw dagelijkse activiteiten , ook hier heeft U te maken met maatschappelijke problemen, zoals onder andere de ouderen op de arbeidsmarkt ?

Gelukkig zien wij hier een kentering ,

Langzaam zien de bedrijven in dat de 50 plussers de jongeren van de toekomst zijn.

Wij hebben een goede samenwerking met de bedrijven en organiseren een aantal activiteiten.

19 september 2016.  Opleiding Kansen Markt.   Locatie C-mil Molenberg Heerlen.

12 oktober      2016.   Kansen Markt Nijverheid  Locatie Corneliushuis  Heerlerheide Heerlen.

16 november  2016.   50+ Kansen Markt. Gast John de Wolf . Locatie Roda Stadion.

U bent op vele fronten actief , heeft U nog wel vrije tijd , en hoe vult U deze in ?

Een dag heeft 24 uur en volsta met een korte nachtrust. Dat geeft zeker ruimte ! Met mijn partner vertoef ik veel en op meerdere plekken in dit mooie land. Nederland heeft veel te bieden. Terrasjes hebben dan wel mijn voorkeur ! In mijn vrije tijd volg ik toch ook wel de sport , in het bijzonder voetbal ! Van een krantje kan ik ook genieten.

Dan de vragen van :

 1. Karakter ?

Rustig, weloverwogen ,zorgzaam.

 1. Levensmotto ?

Beschouw het leven als plezier, zoek de uitdaging niet het probleem. Geniet van elke dag!

 1. Bewondering voor ?

Johan Cruijff.

 1. Spijt van ?

Nergens van  Maar had graag in Maastricht, Amsterdam of Volendam willen wonen en werken.

 1. Angst voor ?

Persoonlijke geestelijk en fysiek uitzichtloze situatie in een zorgcomplex !

 1. Hobby`s ?

Voetbal.

 1. Ambities ?

Ben een tevreden mens ! Wil nog wat leuke dingen doen die op mijn pad komen1

 1. Ultieme doelstelling ?

Iets uitdagends doen met andere mensen in een andere omgeving !

 1. Slechte eigenschap ?

Kan niet tegen mensen die klagen over de ander.

 1. Krijg inspiratie van ?

Uitdagende en vernieuwende organisatie of activiteiten; Serious Request of zo`n Vierdaagse in Nijmegen spreekt me wel aan. Daar ontmoet je mensen uit de hele samenleving. Dat boeit me.

 1. Boek of film ? wat heeft U het laatst gelezen of gezien ?

Film kijken betekent in slaap vallen , boek van Cruijff inspireert en boek van Jos van Rey vind ik boeiend.

 1. Avondje stappen of etentje ?

Combinatie van etentje en Palmpje of Belgisch biertje spreekt me wel aan.

 1. Bier , water of wijn ?

Heerlijk helder Heineken , maar ze worden nu afgetroefd door Alfa.

 1. Wat zou U absoluut nog eens willen doen ?

Curaçao bezoeken en verhuizing overwegen !

 1. En dan de laatste vraag. Waar zien wij Henk Butink over 10 jaar ?

Mijn ervaring is dat elke 5 jaren een of meerdere veranderingen en of verrassingen zich voordoen in je persoonlijke situatie. Dus denk dat ik over 10 jaren nog een 2 tal onverwachte dingen mag ervaren. Ik laat mij verrassen. Vertrek uit Heerlen is zeker ook niet uitgesloten!

Foto’s Lucho Carreno

 

DSC_5162

Geef een reactie