Veterinnen voetbal, de toekomst van het voetbal? Een beetje een vreemde zin als headliner maar toch zit er een kern van waarheid in. Waar de jeugd het steeds meer laat afweten en hierdoor diverse clubs zonder nieuwe aanwas komen te zitten , kriebelt het juist bij de “oudjes” om zo om de 3 a 4 weken een potje tegen elkaar te ballen zonder allerlei regeltjes. Hiervoor is sinds kort een “competitie” opgesteld waarin een stuk of tien teams zich hebben aangemeld; die om en om als gastvrouwen optreden en elkaar in een toernooi vorm gaan bestrijden. Wedstrijdjes van 15 a 20 minuten op een half veld met zeven speelsters aan elke kant. De beperking tov KNVB regels is dat er slechts een dispensatie speelster jonger dan 30 mag meedoen , de rest moet ouder zijn. Vandaag was RKHBS de gastvrouw en de andere deelnemende teams waren FC Haanrade, VV Schinveld en het Duitse Team van Waldenrath Straeten uit Kreis Heinsberg. RKHBS had twee van deze tegenstanders al eerder getroffen bij de eerste ontmoeting en toen werd er dik gewonnen en nipt van de Duitse dames. Maar zijn resultaten bij deze competitie van belang of gaat het meer om het plezier? Aan de inzet van alle dames te zien lijkt optie 1 opgeld te doen maar aan de reacties na afloop en vooral de beroemde derde helft geeft toch echt aan dat optie 2 veel belangrijker is. In het eerste duel had RKHBS het erg moeilijk tegen het stugge VV Schinveld waar diverse speelsters echt nog wel een goede balbeheersing hadden en waarvan ook duidelijk zichtbaar was dat deze dames op een goed niveau gespeeld hadden. Toch was het de “thuisploeg” die uiteindelijk nipt met 1-0 aan het kortste eind trok door herintreedster Suus Fokkens. Hiermee is ook direct een speelster genoemd waarvoor deze wedstrijden juist een enorme uitkomst zijn.

 

veteranen-vr-van-rkhbs

Vroeger een zeer goede speelster op RKHBS 1, en daarna afgehaakt door omstandigheden maar nu zonder druk lekker een balletje trappen heerlijk. Greetje Gerrits is een tweede speelster die zich zelf zo gek heeft gekregen om op respectabele leeftijd weer te gaan ballen, na oa een grootse carrière als korfbalster, net als Kim Beckers die na jaren bij VV Schaesberg gespeeld te hebben ook weer de kicksen heeft aangetrokken en tenslotte is daar onze eigen J.C. Nee ik praat hier niet over onze lieve heer, en ook niet over de beste Nederlandse voetballer aller tijden maar over “spring – in – het – veld “ Jessica Congiu. Deze jongedame speelde 25 jaar geleden voor het laatst in een voetbalmatch en besloot , onder zachte drang van “Beroepsronselaarster” Danielle Voragen zomaar weer te gaan ballen. Helaas gooide een vervelende blessure al snel roet in het eten in augustus maar nu op 15 oktober was daar toch echt het moment: de heuse come-back van een meid waar werkelijk in elke vezel van haar lichaam het plezier van afspat. Gewoon plezier hebben bij je hobby uitoefenen; meer hoeft er niet te zijn. Vanuit mijn achtergrond als leider van RKHBS Da2 ken ik deze dames bij naam maar ik zou de tegenstanders te kort doen om deze niet ook te complimenteren met hun spelopvatting. Zo speelde bij de Duitse dames een mevrouw mee van 64 jaar oud en de andere hadden allemaal al 4 xxxx achter hun naam. Maar dat deze dames voetballen konden merkte VV Haanrade al in het eerste duel; de einduitslag van 3-0 was slechts een flauwe afspiegeling, want het aluminium werd ook nog eens drie keer geteisterd. Na een korte pauze van 10 minuten stond al snel de tweede ronde op het programma; VV Schinveld dolf nu het onderspit tegen de Duitse dames en VV Haanrade kon mede dankzij goed keepsterswerk de schade beperkt houden tot 0-2 door doelpunten van Uschi en wederom Suus. Het laatste duel zou derhalve de beslissing moeten brengen om de poulewinst. Uiteindelijk gaf de conditie en de grote selectie (Liefst 12 dames hadden hun zaterdag middag opgeofferd) bij de veel jongere RKHBS dames de doorslag en nu was het de omgedraaide vorm van Sister Act; Danielle Voragen ( in een vorig leven bekend onder de naam Fokkens) scoorde nu beide doelpunten. Zo eindigde een zeer aangename zaterdag namiddag met veel handgeschut en groot compliment van Herr Jacob. Deze zeer aimabele meneer was liefst 47 jaar trainer van de Duitse dames en besloot nu maar de veterinnen te gaan coachen, maar hij was enorm onder de indruk van het complex en kantine en dit is een compliment dat elke vereniging graag wilt ontvangen. De thuisspelende – zo u wilt de organiserende – vereniging zorgt na afloop voor een lekkere snack waarna onder het genot van een drankje de wedstrijden worden geëvalueerd. Dit gaat alles in een zeer ontspannen sfeer, zoals ook de wedstrijden. De KNVB heeft deze competitie pas kort opgezet maar door het aantal dames te beperken tot zeven zie je steeds meer teams die zich hierbij gaan aanmelden en dit zorgt weer voor een goede binding binnen de club. Kortom; veterinnen voetbal heeft de toekomst? Mijn antwoord is een volmondig ja.

www.rkhbs.nl

Foto’s  Gabriella Loo

Geef een reactie