LEIDSCHENDAM - Politie logo ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

 

 

 

Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Maar wat is dat eigenlijk? Bent u, of is iemand anders in gevaar? Bent u getuige van een misdrijf? Dat zijn allemaal situaties waarvoor u 112 kunt bellen. Maar het alarmnummer is er juist ook voor heterdaadsituaties. Hoort u midden in de nacht glasgerinkel bij de buren of ziet u verdachte personen in de tuin en de buren zijn net een weekje op vakantie? Ook dan belt u 112.

Om de politie goed in te zetten op de dringende 112 meldingen, is het belangrijk dat u weet in welke gevallen u dit nummer kunt bellen. Veel mensen bellen bij levensbedreigende situaties. En dat is goed! Minder bekend is dat u het alarmnummer ook mag bellen als u een verdachte situatie waarneemt of getuige bent van een misdrijf op heterdaad. Bijvoorbeeld voor een aanrijding met gewonden, mishandeling, beroving of vernieling op heterdaad. Let vooral op uiterlijke kenmerken van de dader zoals postuur, kleding en haardracht en kleur. En noteer bijvoorbeeld type, kleur en kenteken van de auto. Een goed signalement helpt de politie bij het zoeken naar de dader(s). Door uw telefoontje kan de politie meteen handelen en actief werken aan het terugdringen van criminaliteit in de buurt. 80% van de aanhoudingen zijn ‘op heterdaad’, dus direct na het plegen van een misdrijf.

Wel politie, geen spoed?
Hoe eerder u 112 belt, des te sneller kan de politie reageren. Het kan ook gebeuren dat er wel politie nodig is, maar dat de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is. In die gevallen belt u 0900 88 44. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeerd geparkeerde auto’s, burenruzie, baldadig gedrag en geluidsoverlast. Beide telefoonnummers zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag, bereikbaar.

 

Geef een reactie