Sanne Smeets is 21 jaar. Na haar vmbo-t diploma heeft ze de mbo-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker gedaan.

Nu is ze bezig met haar tweede studiejaar van de opleiding Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool in Sittard. Daarnaast heeft ze een bijbaan in het Zuyderland ziekenhuis te Heerlen. Sanne vertelt dat zij in het dagelijks leven vrij rustig is en niet snel een weerwoord heeft. Dit is het tegenovergestelde als zij op het voetbalveld staat.

Grootste vooroordeel over het damesvoetbal vindt zij dat vrouwen niet kunnen voetballen. “Sommige vrouwen kunnen zelfs beter voetballen dan mannen!”
unknown-1

Sanne was 5/6 jaar toen ze graag wilde gaan voetballen. Dit kwam omdat haar broer en haar vader actief waren bij Weltania. De afspraak die haar ouders met haar maakten was dat zij eerst haar zwemdiploma A &B zou halen. In die tijd heeft ze nog heel veel andere sportoefendagen gehad, omdat haar moeder voetbal niet zo ‘n leuk idee vond voor een meisje.

 

Maar zij wist wat zij wilde, al die sporten waren niet leuk en toen ze haar zwemdiploma haalde mocht ze dan eindelijk gaan trainen bij Weltania.

Ze vindt het ook altijd leuk om te vertellen dat zij vroeger bij de jongetjes (Weltania) topscoorster was.

Sanne heeft ontzettend veel trainers/trainsters gehad. Ze vindt het knap dat iedereen zich vrijwillig in zet om een groep kinderen te trainen, beter te maken en plezier te houden in het spel, ondanks de tijd die het vergt voor een trainer. Ze geeft aan dat ze het alle trainers wel ‘moeilijk’ gemaakt heeft door haar fanatieke gedrag, dat ook kon omslaan in boosheid. Zo heeft ze redelijk wat kaarten mogen ontvangen.

Na een aantal jaren gevoetbald te hebben bij de jongens van Weltania, werd er een meidenteam opgestart. Hier heeft Sanne vele jaren gevoetbald. Toen moest ze de overstap maken naar de dames bij Weltania. Dit zag ze niet zo zitten. Sanne had een vriendin op school die bij RKSVB voetbalde en deze vroeg haar toen of ze niet bij het meiden team van RKSVB wilde komen. Zo is ze toen naar RKSVB gegaan (zij was toen 14). Het bevalt haar nog steeds prima bij RKSVB!

Zij is nu actief voor RKSVB-Dames 1 en speelt momenteel op de positie laatste man (vrouw).
Sanne vindt voetbal leuk omdat het een teamsport is. Als je langer in een team voetbalt wordt het een hechtere groep wat ervoor zorgt dat je naast voetbal ook vriendinnen van elkaar wordt. Ook werk je met en voor elkaar om er samen op zondag een goede uitslag van te maken.
Sanne vertelt met een grote lach dat zij zich tijdens een wedstrijd snel irriteert aan haar eigen fouten, maar eigenlijk ook wel om die van anderen. Voor haar is het dan ook heel moeilijk om hier niets over te zeggen tijdens of na de wedstrijd, ook aan de leiding laat ze dan weten hoe ze erover denkt.

sanne-smeets-rksvb

 

Als ze terugkijkt naar mooie momenten als speler is dat toch wel toen ze twee seizoenen geleden kampioen zijn geworden met RKSVB-Dames 1. Toen zijn ze gepromoveerd naar de 4e klasse waar ze nu nog spelen.  “Het was hard werken maar het was super om mee te maken!”

 

Hopelijk zien we Sanne over een aantal jaren met een leuke baan als pedagoog, samenwonend en nog steeds bezig met sporten, voetbal natuurlijk!

Foto’ s Lucho Carreno

 

Geef een reactie