Bij graafwerkzaamheden op de Bergseweg in Voerendaal is de Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, beter bekend als de Via Belgica, blootgelegd.

Momenteel wordt op deze locatie het riool vervangen. De werkzaamheden worden begeleid door de regioarcheoloog van Parkstad, Hilde Vanneste, omdat zij had aangegeven dat mogelijk sporen uit het verleden zouden worden aangetroffen. Gisterochtend ontdekte een archeoloog van het Limburgse bedrijf RAAP-zuid uit Weert een grindpakket in een van de wanden van een diepe put. Het bleek om de Romeinse weg te gaan.

De Romeinse hoofdweg is in Zuid-Limburg op enkele plaatsen daadwerkelijk blootgelegd: bij Maastricht, Voerendaal, Heerlen en Rimburg. Iets verder in westelijke richting, bij de Oude Midweg is de weg al eens opgegraven. Bijzonder aan dit stukje weg is de fundering die de Romeinen hebben aangebracht onder het wegpakket. De fundering is aangelegd door een dikke laag Kunradersteen. Opvallend is ook de breedte van het grindpakket dat hier wel 11 meter bedraagt. In het midden was de weg ongeveer 50 cm dik en aan weerszijden liep hij af. Hij werd vaak gerepareerd, dit is te zien aan de vele verschillende lagen waaruit het wegpakket bestaat.

” Het is iedere keer weer fascinerend als ons verleden zichtbaar wordt”, aldus wethouder Peter Thomas. “Voor de 2e keer is een stukje van deze romeinse weg in Voerendaal blootgelegd. Mooi ook om te constateren dat de Romeinen gebruik maakten van de Kunradersteen, een product dat tot op de dag van vandaag wordt toegepast en beeldbepalend is voor onze gemeente”.

De archeologen krijgen nog even de tijd om de ontdekking in kaart te brengen. Deze week zal de put weer worden dichtgemaakt, maar de weg blijft veilig onder het wegdek bewaard.

Foto  Peter Lambrichs

Geef een reactie