In 2017 nemen meer dan 20 duizend muzikanten deel aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. 260 orkesten met gemiddeld zo’n 80 deelnemers uit 32 landen en 5 continenten strijden volgend jaar om een plek aan de wereldtop van de blaasmuziek. Nooit eerder schreven zo veel orkesten zich in voor deelname aan het vierjaarlijkse festival in het Zuid-Limburgse Kerkrade.

 De organisatie van het WMC toont zich verheugd met de inschrijvingen en de onverminderde populariteit van het festival. ‘De kwaliteit van de inschrijvingen is dit jaar bijzonder hoog. We zien dat de top van de blaasmuziek nog altijd kiest voor Kerkrade,’ aldus artistiek leider van het WMC Harrie Reumkens, ‘Iedereen wil erbij zijn.’ De organisatie is ook blij met het grote aantal debutanten op het WMC: meer dan 50 orkesten doen in 2017 voor de eerste keer mee.

Landen waar de populariteit van blaasmuziek de laatste jaren sterk toenam, hebben zich eveneens aangemeld. Onder meer orkesten uit Zuid-Amerika en Azië schreven zich massaal in voor de verschillende onderdelen van het festival. De deelname van diverse orkesten uit Columbia en de Volksrepubliek China is een gevolg van de inspanningen die WMC de afgelopen jaren in deze landen pleegde.

wmc-kerkrade-cwOok in Europa is de aandacht voor het WMC onverminderd groot. Naast inschrijvingen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië, nemen tijdens de komende editie orkesten en muzikanten uit Polen, Litouwen, Hongarije, Tsjechië en Bosnië-Herzegovina deel. In deze landen is de laatste jaren door diverse organisaties, waaronder WMC en WASBE, veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de blaasmuziek.

 Tevens maken veel titelverdedigers van WMC 2013 tijdens de komende editie hun opwachting. Bij de brassbands verdedigen Manger Musikklag en de Spijkerpakkenband hun plek aan de top en bij de fanfares zijn het de Kempenbloei Achel en St. Caecilia Puth die opnieuw moeten laten zien dat ze de beste zijn. In het stadion zijn, naast K&G Leiden en Advendo, een aantal Thaise topbands aanwezig.

Bij de slagwerkensembles speelt Cadenza Twello en in de concertcyclus treden meervoudig kampioen Ste. Cécile Eijsden en de Dutch Open Kampioen 2011, Banda Sinfonica uit Portugal op.

 WMC 2017

Het WMC wordt sinds 1951 georganiseerd in de voormalige mijnstad Kerkrade. Het gebied kent een rijke historie op het gebied van blaasmuziek en het WMC is al decennialang het hoogste podium voor blaasmuzikanten vanuit de hele wereld. De komende editie vindt plaats van 6 t/m 30 juli 2017 en trekt naar verwachting zo’n 350 duizend bezoekers. Naast de mars- en showwedstrijden en de concertwedstrijden, vindt er op de markt van Kerkrade het Buitenfestival plaats en worden er tal van concerten georganiseerd door heel Limburg.

Foto’s WMC

Geef een reactie