Kunstenaar Demnig plaatst laatste Stolpersteine in Kerkrade.

Afgelopen woensdag zijn drie Stolpersteine geplaatst in de Franciscanerstraat in Kerkrade. De Stolpersteine, ofwel struikelstenen, werden in het trottoir geplaatst ter nagedachtenis aan Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Het was de laatste keer dat de Duitse kunstenaar Gunter Demnig de stenen zelf kwam leggen in de gemeente Kerkrade.

Daarmee was het de officiële afsluiting van het traject dat in 2010 werd gestart. In december van dat jaar werden op initiatief van de gemeente Kerkrade de eerste twee Stolpersteine gelegd op de Markt. De afgelopen zes jaar zijn er 17 Stolpersteine in Kerkrade en Eygelshoven geplaatst. In de nabije toekomst worden nog 16 van deze gedenkstenen geplaatst. Dit zal echter door de gemeente zelf worden gedaan.

Bij de plaatsing van de laatste drie Stolpersteine door de kunstenaar zelf vond daarom, met medewerking van de Oranjevereniging, een korte plechtigheid plaats. Leerlingen van Basisschool Bleijerheide legden kleine steentjes bij de monumentjes en leden van de buurtvereniging, die de Stolpersteine in de Fraciscanerstraat hebben geadopteerd, staken kaarsjes aan.

Stolpersteine Kunstenaar Demnig startte het project Stolpersteine in 2000 officieel, maar voor die tijd plaatste Demnig al zonder toestemming van de autoriteiten al Stolpersteine in Keulen en Berlijn. Op de stenen zijn in een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gegraveerd. De kleine stenen (10 x 10 cm) worden geplaatst in trottoirs in de nabijheid van huizen waar gedeporteerde Joodse mensen woonden. Tot halverwege dit jaar waren er al 57.000 Stolpersteine geplaatst in 1600 steden en dorpen in twintig landen.

Adoptie .Wethouder Bok (Cultuur) onderstreept het belang van de monumentjes: “De populatie die de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk meegemaakt heeft, wordt steeds kleiner. Het belang van monumenten wordt daarom steeds groter. Met deze Stolpersteine ligt de herinnering letterlijk op straat. Zodat we niet vergeten dat ook hier in Kerkrade Joodse gezinnen zijn gedeporteerd.” Een gedeelte van de Stolpersteine in de gemeente Kerkrade kan nog geadopteerd worden. Adoptie van een ‘struikelsteen’ kost eenmalig 120 euro. Belangstellenden kunnen zich melden via gemeentehuis@kerkrade.nl of via telefoonnummer 14 045.

Foto kerkrade.nl

Geef een reactie