D.G. de Geête van Ghen Heij verrassen weer met een super-prinses Prinses Mariëlle van Dalfsen presenteerde zich op de meest spontane wijze.                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D.G. de Geête van Ghen Heij verrassen weer met een super-prinses Prinses Mariëlle van Dalfsen presenteerde zich op de meest spontane wijze 

Eigenlijk is het al sinds jaar en dag niet meer als vanzelfsprekend dat iedere rechtgeaarde carnavalist van Groeët Ghen Heij, maar ook uit aanverwante directe “vasteloavend” regio, met argusogen uitkijkt, zonder overigens andere carnavalsactiviteiten tekort te doen, naar een tweetal grootse carnavals happenings. In eerste instantie betreft het de uitroeping en proclamatie van de (optocht)-prins van de Bokkeriejesj. Op zondag 1 januari 2017 was deze eer voorbehouden aan Rick Mengelers. De tweede grootste happening welke grote verwachtingen met zich brengt om naar uit te zien is ongetwijfeld ook de uitroeping en proclamatie van de nieuwe prinses van Damesgarde De Geête van Groeët Ghen Heij, welke Damesgarde een meer als voorname plaats innemen in de onvervalste “vasteloavends”-beleving. De omschrijving van vrouwelijke (top)-ambassadrices, in deze vorm van het Limburgs cultuurgoed, is zeker voor hen van toepassing.

Overigens is genoemde uitroeping van de nieuwe prinses van De Geête traditiegetrouw op zaterdag voorafgaande aan de laatste week voor de eigenlijke “vasteloavend”-dagen. Zo ook dus dit jaar 2017 en wel op zaterdag 18 februari jl. Uiteraard vond dit plaats in een kleurrijke narrentempel Corneliushuis. Het werd dan ook een fantastische avond om wauw tegen te zeggen, met uiteraard als voornaamste suprême moment, want dat liep als een rode draad door deze meer als geslaagde avond, t.w. de uitroeping, installatie en proclamatie van de nieuwe prinses van Damesgarde De Geête.

Maar eer het zover was moest natuurlijk nog, zoals bij de Damesgarde tot dankbare traditie behoort en onder het oog van bevriende carnavalsverenigingen en vele carnavalisten, in stijl afscheid genomen worden van regerende prinses Manon 1 (Augustus). Juist omdat Manon een geweldige prinses is geweest welke veel sympathie mocht ondervinden was het onverbiddelijke afscheid voor haar en de Geête niet zo gemakkelijk. Maar een welgemeend dankjewel voor haar functioneren als prinses was dan ook zeker op zijn plaats.

Vervolgens heerste er een geweldige stemming in de narrentempel Corneliushuis, mede de verdienste van orkest Anderkover. Toen de tijd aanbrak dat de nieuwe prinses zich ging presenteren kwam het, zonder dat iemand het eigenlijk bij het goede eind had, het ultieme familiegevoel om de hoek kijken. Achteraf dus de wetenschap over het waarom. Het  bekende originele lied “dat zit bie ôs in de femilie” van Kartoesj werd ingezet, terwijl een koets de zaal in kwam, gedragen door de twee adjudanten Rik en Patrick van prins Rick en eigenlijk bedoeld als afleidingsmanoeuvre omdat bij velen de gedachtegang circuleerde dat Kim Mengelers met als adjudante Dionne het zou worden. Uiteindelijk kwam de koets op de bühne en gaf oppergeit Christie Augustus nog enkele hints, waarna de aftelcountdown kon beginnen en aan alle geruchten en geheimzinnigheid een einde kwam

Daar stond ze dan en op de meest verrassende en spontane wijze Mariëlle van Dalfsen. Wederom een “knaller” voor Ghen Heij e.o. sterker nog een super uitziende prinses met veel oogstrelende uitstraling. Hierover was iedereen in de narrentempel van het Corneliushuis het dan ook duidelijk mee eens en werd dan ook met stip onderstreept. Waarschijnlijk hier debet aan is uiteraard de bekendheid van de nieuwe prinses en haar familie in Ghen Heij. Vandaar dus de vooropgezette associatie van het eerder genoemde Kartoesj lied “dat zit bie ôs in de femilie”.

 

Nieuwe Geêteprinses Marielle 1e is geboren en getogen op het Litscherveld, een onvervalst Hedsjer Maedje dus. Carnaval is haar eigenlijk met de bekende paplepel ingegeven. Niet zo verwonderlijk want ze is de dochter van Jan en Astrid van Dalfsen, welke ouders ook grote bekendheid genieten op Ghen Heij. Moeder Astrid was in 1987 ook prinses en jarenlang voorzitster van De Geete. Vader Jan is bestuurslid van de Kon. Fanfare geweest en nauw betrokken bij de Hedsjer Jonge (organisators van de Mega Groeëte Dameszitting). Broer Marcel was in 1998 Bokkeriejejsjprins en zus Sandra was in 2015 adjudant van ex-prinses Diana. Dus het Kartoesjlied is voor Mariëlle van terechte toepassing.

Overigens woont prinses Marielle met echtgenoot Stefan Verhaegh en zoon Nino in het Noord-Limburgse Helden. Geen enkel probleem overigens om als prinses van Ghen Heij door de “vasteloavend” te gaan. Integendeel zelfs, want al die jaren is Marielle en haar naasten altijd tijdens de vasteloavend op Ghen Heij te vinden. Daar ligt hun “vasteloavend” hart. In Venlo hebben ze ook een prins die in Amsterdam woont, maar wel een rasechte geboren Venlonaar is gelijk Mariëlle als afkomstig Hedsjer Maedsje nu op Ghen Heij. In het dagelijkse beroep is ze bedrijfsleidster bij Parfumerie Pour Vous Hoeben te Panningen. Volgens Mariëlle: het walhalla voor elke make-up  en verzorging bewuste vrouw en het paradijs van de parfums. Ook is ze, tot de ontbinding, nauw betrokken geweest bij de groep Misch Masch en maakte nadien ook de carnavalskostuums voor echtgenoot Stefan en zoon Nino. Haar creatieve inslag hoopt ze ooit als beroep te kunnen maken met als thema “vasteloavend”. Ook is ze vaak te vinden in de sportschool.

 

Juist omdat het “vasteloavends”-gevoel uit haar hart komt, ze is er immers mee geboren, heeft ze veel zin in de komende periode tot Aswoensdag er iets moois van te maken. Mariëlle: “we moeten genieten van ons leven, tradities koesteren, lief zijn voor elkaar en dat doe je het beste samen met familie, vrienden en kennissen en daarom: Ghen Heij, doe bis mien alles”, Alaaf.

 

 

 

Foto’s Callie Steijaert

Geef een reactie