Deelnemers gezocht voor afvalexperiment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie lukt het om de restafvalcontainer zo leeg mogelijk te houden? Reinigingsdiensten Rd4 gaat met 11 Zuid-Limburgse gemeenten op zoek naar huishoudens die willen meedoen aan het experiment ‘100-100-100’.

De uitdaging is om met minimaal 100 huishoudens gedurende 100 dagen 100% afval te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden.

Het is een bestaand concept dat landelijk al op meer plaatsen werd uitgevoerd. Rd4 heeft de primeur voor Zuid-Limburg, in Midden-Limburg gaat de gemeente Echt-Susteren op zoek naar deelnemers.

Mensen denken vaak dat het een hele klus is om je afval goed te scheiden. In de praktijk blijkt dit verassend eenvoudig, vaak is het een kwestie van goed benutten van de mogelijkheden die er nu al zijn voor afval scheiden en opletten bij het boodschappen doen. Met dit experiment kunnen deelnemers zelf ervaren wat er bij afval scheiden komt kijken en hoe leeg de restafvalcontainer kan blijven.

Het grootste deel van het huishoudelijke afval is herbruikbaar of te recyclen. Van plastic verpakkingen, papier of gft-afval kunnen nieuwe dingen worden gemaakt als het afval gescheiden aangeleverd wordt. De gemiddelde inwoner uit het Rd4-gebied biedt jaarlijks 144 kg ongesorteerd afval aan. Om in 2020 de landelijke doelstelling van 100 kg per inwoner per jaar te halen moet er dus nog wel wat gebeuren.

Het project loopt van 3 april tot 11 juli. Deelnemers worden door Rd4 begeleid via een speciaal online platform waar weekopdrachten, prijsvragen en tips worden gedeeld. Om de deelnemers te kunnen laten zien wat er met hun afval gebeurt, organiseert Rd4 voor hen een aantal bezoeken naar afvalverwerkers. Iedereen die woonachtig is in de gemeente Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld, Vaals en Voerendaal kan zich aanmelden via www.rd4.nl/100.

Foto RD4

Geef een reactie