In Pursuit of Silence + lezing Mike Kramer -Filmhuis de Spiegel

 

 

 

 

 

 

 

Verenigde Staten, 2015 / 81 minuten

Regie: Patrick ShenMet:

In samenwerking met de Nieuwe Nor en(H)ear.

Zondag 12 maart geeft Mike Kramereen lezing.

Filmhuis De Spiegel Heerlen en poppodium NIEUWE NOR slaan de handen ineen om jullie de beste muziek-gerelateerde actuele films te tonen. In samenwerking met kunstinitiatieven Hear Experimentalaudioresearch enParallel gaan we op zondag 12 en maandag 13 maart op zoek naar het fenomeen stilte met de bijzonder fraaie documentaire ‘In Pursuit of Silence – A Documentary Film‘. Deze filmvertoning vindt plaats in Filmhuis De Spiegel en voorafgaand aan de zondagvoorstelling geeft Mike Kramer een lezing over stilte.

Stilte is een fenomeen waarop vele rustzoekers wereldwijd jagen. Stilte is namelijk het geluid dat je alleen hoort als je heel goed luistert. In de documentaire ‘In Pursuit of Silence’ komen we een aantal van deze stiltejagers tegen. In het begin van de film wordt al uitgelegd dat absolute stilte een illusie is, want waar buitengeluid ontbreekt, hoort de mens nog altijd het geluid van zijn eigen lichaamsprocessen. De documentaire verkent in een reis rond de wereld de geheime aard van stilte – van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis via Japanse Zenkloosters, naar de afwezigheid van stilte in hedendaagse steden, waar de geluidshinder ongezond wordt en stress veroorzaakt. In Pursuit of Silence is een cinematografische luisterervaring – paradoxaal genoeg een verrassend muzikale film die je oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan bij stilte.

lezing Mike Kramer (zondag 12 maart, 14:00 uur)


Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire (alléén op zondag 12 maart!) zal klankkunstenaar Mike Kramer een korte inleiding geven. Hij is een getraind luisteraar en dus zeer vertrouwd met het medium geluid, o.a. door het opnemen van concrete geluiden (Musique Concrete) als ook veldopnames (Field Recording), maar ook het bewerken ervan wat resulteert in eindresultaten als geluidsdragers (CD, DVD, enz.) of klankinstallaties. Om te komen tot deze veelvuldigheid aan geluiden confronteert hij zichzelf eveneens met het fenomeen stilte. Want voor goede kwaliteitsopnamen is stilte vaak gewenst. De documentaire film ‘In Pursuit of Silence’ gaat met name over de zoektocht naar stilte. Een zoektocht die Mike Kramer ook vaak maakt. Tijdens zijn inleiding zal Kramer weinig prijsgeven over de inhoud van de documentaire. De thematiek wordt echter niet ontweken. Zo zal hij geluidsfragmenten laten horen en vertellen over zijn persoonlijke zoektocht naar, en ontmoetingen met stilte. Een essentieel gegeven in zijn artistieke loopbaan.

Deze filmvertoning vindt plaats in Filmhuis De Spiegel en is ‘powered by NIEUWE NOR’. Het is mogelijk e-tickets te kopen via Filmhuis De Spiegel.

Zondag 12 maart / 14.00 uur    TICKETS
Maandag 13 maart / 20.00 uur  TICKETS

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

Geef een reactie