Filmhuis de Spiegel vertoon “ Het doet zo zeer “

 

 

 

 

 

 

Nederland, 2016 / 87 minuten

Regie: Heleen van Royen

Met: Heleen van Royen, Margreet Breed, Ton van Royen, e.a.

Zaterdag 22 april / 20.00 uur               TICKETS

Zondag 23 april / 14.00 uur                   TICKETS

Margreet Breed, de moeder van Heleen van Royen, lijdt aan beginnende vasculaire dementie. Een jaar lang volgt Heleen haar moeder met de camera die ze zelf bedient, meestal op een statief in de ruimte opgesteld. Het is een liefdevol, integer portret geworden van een dochter die haar dementerende moeder zo goed mogelijk begeleidt en die te kampen krijgt met de veranderende gedragingen van de vrouw die haar leven lang voor haar gezorgd heeft. De rollen draaien nu om.

Voor mensen met eenzelfde ervaring komen veel herkenbare momenten voorbij. “O, blijf je slapen? Gezellig!” en even later; “Waar ga je straks naartoe?”. “O, je blijft slapen?.” Een portret met schrijnende, aangrijpende, maar ook liefdevolle en zelfs grappige momenten. We zien mevrouw Breed op haar flatje bezoek ontvangen, we zien de verhuizing naar de mantelzorgwoning in de tuin van Heleen.

Het artsenbezoek, haar ziekenhuisopname en de uiteindelijke verhuizing naar het verzorgingstehuis. Haar mantra ‘Het doet zo zeer’ passeert vele malen de revue.
Kortom, Het doet zo Zeer confronteert ons met de harde werkelijkheid waarin een mens langzaam haar eigen individu en individualiteit verloren ziet gaan. Soms accepterend soms in opstand komend. Herkenning voor velen ondanks de verschillen vanuit persoonlijkheid en situatie. (D.P.)

★★★★ NRC“Van Royen filmt haar weliswaar op haar meest kwetsbare momenten, maar toch ook met waardigheid en zonder sentimentaliteit. Toch blijft de vraag wat haar moeder ervan zou hebben gevonden om zo in de openbaarheid te komen, als ze nog goed van geest was geweest?”

★★★★ Het Parool“Hoe cru het ook klinkt, Van Royen filmde haar moeder in de interessantste fase van haar ziekte. Ze raakt de draad langzaam kwijt, maar is nog helder genoeg om het te beseffen. Dat levert een prachtig gesprek op.”
★★★★ Volkskrant“Heleen van Royen doet nuchter en met humor verslag van een jaar uit het leven van haar dementerende moeder. Wat de film zo bijzonder maakt, heeft niets te maken met de roem van de dochter.” 

 

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

 

Geef een reactie