Op zondag 23 april aanstaande is in Schacht Nulland open dag van 12.00 tot 17.00 uur. De schacht is dan gratis toegankelijk.
Schacht Nulland is een rijksmonument en één van de weinige tastbare herinneringen aan het rijke mijnverleden van Kerkrade. De originele lift, een mijnfiets, kolenwagens, diverse machines en allerlei voorwerpen en foto’s uit de mijntijd zijn hier te bewonderen. Ook is er een film zien over de historie van de mijn.

Persoonlijk verhaal

Schacht Nulland is een oude schacht van de Domaniale Mijn. In 1965 viel het doek voor de steenkolenwinning in Nederland. Nog geen vier jaar later ging de poort van de Domaniale Mijn voorgoed dicht. Dit betekende het einde van een bedrijf waar in de topjaren zo’n 3.400 mensen werkten.
De honderden meters diepe mijnschachten werden afgesloten met een betonnen prop, waarna alle bovengrondse gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. In Kerkrade bleef alleen Schacht Nulland bestaan. Inmiddels is het gebouw eigendom van de gemeente Kerkrade. De Koempels van de Domaniale hebben dit mijnmonument ingericht met een expositie. Vol passie vertellen zij hier hun persoonlijke verhaal over het werk ondergronds.

Schacht Nulland ligt aan de Domaniale Mijnstraat 30. Meer informatie over de schacht en de Koempels van de Domaniale is te vinden op www.schachtnulland.nl en op de Facebook pagina van de Koempels van de Domaniale.

Mijnkunst bij Kling Nullet

Op 23 april heeft ook Wijkzorgcentrum Kling Nullet, vlakbij Schacht Nulland, van 12.00 tot 17.00 uur haar deuren open. Hier is onder meer kunst met betrekking tot het mijnverleden te zien. Bij de schacht ontvangt u een bon waarmee u voor slechts 2 euro een kop koffie met vlaai kunt krijgen bij wijkpunt Kling Nullet (ingang aan het Maria Gorettiplein).

Foto Afdeling communicatie-Kerkrade

Geef een reactie