De afgelopen week zijn twee Via Belgica zit-/infomeubels onthuld; op 18 april in Voerendaal en op 21 april op het landgoed van Château St. Gerlach in Valkenburg a/d Geul. Beide zitmeubels zijn onderdeel van een reeks aan infopunten langs de Via Belgica en zijn bedoeld om bezoekers en bewoners op toegankelijke wijze kennis te laten maken met ons Romeins verleden.

Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer (FR) tot Keulen (DE) klaar voor grote publiek.

De Provincie Limburg, Parkstad Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen, Landgraaf, Simpelveld willen samen de waarde van deze historie – waarin het fundament is gelegd voor de westerse cultuur – beter zichtbaar en beleefbaar maken. De plaatsing van de herkenbare Via Belgica zitmeubels aan de Steinweg in Voerendaal en Joseph Corneli Allee in Valkenburg zijn onderdeel van het grotere programma dat hiervoor is opgesteld. Vergelijkbare zitmeubels zijn eerder geplaatst in Meerssen en op de Goudsberg in Valkenburg.

Zien en beleven
Het zichtbaar en beleefbaar maken van de Via Belgica wordt daarmee zowel vanuit het gezichtspunt van archeologie als vanuit toerisme en recreatie opgepakt. We hebben het daarbij niet alleen over het verleden, maar vooral ook over de kansen en mogelijkheden die de Via Belgica vandaag en morgen biedt. Ook ondernemers in Zuid-Limburg die de ‘Romeinse’ geschiedenis een warm hart toedragen en daar een rol in zien voor zichzelf worden aangemoedigd hun bijdrage te leveren aan het (door)vertellen van het verhaal. Een voorbeeld hiervan is de grote Romeinse tuin bij Villa de Proosdij in Klimmen.

Archeologierijkste provincie van Nederland
Gedeputeerde Teunissen (Archeologie) licht toe: “Bewoners en ondernemers krijgen nadrukkelijk de gelegenheid om betrokken te raken bij het verhaal en de activiteiten. Ik vind het belangrijk dat inwoners meer weten over het gebied waar ze wonen, zeker met een dergelijk enorm rijke historie. Limburg is immers de archeologierijkste provincie van Nederland.” Het aanbieden van belevingsroutes, fiets- en wandelroutes onder de vlag van ‘Via Belgica’ geeft het hele gebied een extra toeristische aantrekkingskracht. In totaal steken Provincie en gemeenten 300.000 euro in het project.

 

 

Geef een reactie