Waar: Openbare Bibliotheek Nuth

Wanneer: Donderdag 18 mei van 19.30 tot 22.00 uur

Deelname: € 5,00 op vertoon van je bibliotheekpas / € 7,50 voor niet-leden. Contante betaling op 18 mei

Aanmelden: vóór 11 mei, telefonisch 045 – 524 40 00, via contact@bibliotheeknuth.nl of aan de balie in de bibliotheek

Bibliotheek Nuth organiseert voor de tweede keer een lezing door Arjen van Prooijen, dit keer met de titel ‘Wanneer is fotografie kunst?’ Zijn vorige lezing ‘Groots en meeslepend’ werd met enthousiasme ontvangen!

In 1880 adverteerde Kodak met de slogan: u drukt op de knop, wij doen de rest. Fotografie leek daardoor niet bepaald een artistiek medium. Deze uitvinding had begin 19de eeuw grote gevolgen voor de schilderkunst.

In 1849 waren er alleen in Parijs al meer dan 100.000 Daguerreotypie-portretten (een vroege fotografische methode) gemaakt. Deze goedkope registratie van de werkelijkheid leek het geschilderde portret overbodig te maken. De vernieuwende stijlen in de schilderkunst van de tweede helft van de 19de eeuw boden echter voldoende alternatief.

Welke positie had destijds de fotografie ten opzichte van de schilderkunst? We bekijken op welke wijze de fotografie en de schilderkunst elkaar hebben beïnvloed.

Dat fotografie vandaag de dag een autonoom kunstmedium is, zal niemand verbazen. Toch zijn de meeste foto’s geen kunstwerken. Wat zorgt er nu voor dat we een foto beschouwen als een kunstwerk?

Welke criteria zijn daarbij van belang en hoe keek men hier in de 19de eeuw tegenaan? We volgen de ontwikkeling van de (kunst)fotografie en bekijken het werk van hedendaagse fotografen/kunstenaars.

Met verschillende voorbeelden probeert Arjen je te verrassen en je mee te voeren in de verschillende visies over dit onderwerp.

* * * * *

Activiteit: Lezing ‘Wanneer is fotografie kunst?’

Door: Arjen van Prooijen (beeldend kunstenaar, docent Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht)

Foto Arjen van Prooijen

Geef een reactie